Handelaren

Er zijn 300 handelshuizen die al vele eeuwen een belangrijke economische en financiële invloed uitoefenen onder de naam ‘Place de Bordeaux’.  

De activiteit van deze internationale groothandel ontstond rond de elfde eeuw in Bordeaux dankzij de handel die zich tussen Bordeaux en Engeland ontwikkelde. In die tijd werd bijna alle wijn in bulk aangekocht op het wijndomein zelf. Daarna werd de wijn opgeslagen in de wijnkelders van de handelaren die deze dan verkochten.  

Een handelaar is veelzijdig: hij combineert zijn technische expertise met zijn kennis van de markt, de verkoop en de logistieke capaciteiten.

De handel uit de Gironde zorgt voor meer dan 70% van de totale verkoop van bordeauxwijnen en staat in voor de export naar meer dan 170 landen.  

De handelaar heeft een dubbele taak:

  • enerzijds verkoopt hij de geselecteerde wijnsoorten (grand cru’s of wijnen gebotteld in het chateau door de wijnbouwer);
  • anderzijds produceert hij zelf ook wijnen. Handelaars assembleren en rijpen wijn en bieden hem aan onder hun eigen handelsmerken die de consumenten knowhow en de verdelers een regelmatige bevoorrading garanderen.

De handel is altijd op de hoogte van de laatste trends op de markten en technieken, en draagt bij tot de modernisering van de werkwijzes door partnerships met chateaus aan te gaan, direct op hun wijndomeinen (één handelaar op twee is ook eigenaar).  

Tot slot is de handel uit de Gironde een belangrijk element op de markt van de primeurs omdat deze financieel instaat voor de voorraden van de laatste millesime van de geklasseerde en gelijkgestelde cru’s die 18 tot 24 maanden in de chateaus gerijpt zullen worden.  

Meer weten Bezoek de website van de: Bordeaux Négoce

KOM MEER TE WETEN

Druivenrassen

ONS TERROIR

Wijnjaren

ONTDEK

Bordeaux Magazine (BE-NL)