DE KUIPER

De vaten (fust of houten tonnen) spelen een belangrijke rol in het productie- en rijpingsproces van wijn. Ze voegen aromatische noten toe aan de wijn gaande van kokosnoot tot vanille, karamel en brood met boter. 

De kuiper is de ambachtsman die de vaten vervaardigt en herstelt. Het is een oud beroep dat door de eeuwen heen maar weinig is veranderd. Voor de vervaardiging van vaten is er nog steeds de hand van een expert nodig.

Omdat hout de cruciale factor is voor de kwaliteit van het vat selecteren de kuipers het beste eikenhout uit de Europese bossen. Zodra het hout uitgekozen is, worden de houtblokken in stukken gekapt en verouderen ze op een natuurlijke manier door de blootstelling aan lucht en water. 

Na de veroudering worden de platte stukken hout (ook wel duigen genoemd) zorgvuldig bewerkt en samengesteld.
In deze fase verzegelt de kuiper de naden door met een vochtige doek over de duigen te gaan en het vat te verhitten. Deze stap wordt ‘la chauffe’ genoemd. Het hout kan lichtjes, gemiddeld of fel ‘geroosterd’ worden. Die beslissing neemt de wijnbouwer in functie van de aard van de wijn die hij gaat laten rijpen en de aroma’s die hij eraan wil toevoegen. Na de verhitting is het hout buigbaar en kan het geleidelijk aan tot een vat gebogen en gesloten worden.

In een wijnvat uit de Bordeauxtreek past doorgaans 225 liter.
Het productieproces ervan duurt zo'n acht uur en wordt van het begin tot het einde bijna volledig met de hand gedaan.

Meer weten hierover? Lees ons artikel over de kunst van de kuiper.

MEHR ENTDECKEN

Druivenrassen

ONTDEK

Wijnjaren

ONS TERROIR

Bordeaux Magazine (BE-NL)