2018 – Een heel bijzonder jaar met uitstekende wijnen

2018 en zijn soms uitzonderlijke weersomstandigheden gunden de wijnbouwers uit de Bordeauxstreek niet veel adempauze. Gelukkig zat het weer van half juli tot eind september mee en konden de druiven optimaal rijpen, met als resultaat een wijngaard blakend van gezondheid .

RODE WIJN

Rode druivensoorten uit de Bordeaux staan garant voor kwaliteit - ze worden namelijk traag en zorgvuldig geplukt wanneer ze mooi rijp zijn. In 2018 startte de druivenoogst op 17 september met de vroegste merlots. Deze druivensoort, die in Bordeaux het best is vertegenwoordigd (66% van de oppervlakte), heeft alle kenmerken van een uitstekende wijn: een schitterende kleur, rijpe fruittoetsen en mooie concentraties. Ook de cabernet laat zich met zijn prachtige structuur van zijn beste kant zien.

DROGE WITTE WIJN

De witte druivensoorten werden langzaam en vroeg geoogst, al vanaf de laatste week van augustus, om hun frisse karakter en het perfecte evenwicht tussen zoet en zuur te behouden. De sauvignon heeft dan weer mooie toetsen van exotisch fruit. De muscadelle, een druivensoort die de droge witte wijn aanvult, is op haar beurt bijzonder expressief. De sémillon, met een veeleisender rijping, treedt naar voren met een mooie aromatische complexiteit en veel smaak.

LIKEURWIJN

Ook al ontwikkelde de Botrytis cinerea zich door de droogte afgelopen zomer later, het proces werd uiteindelijk versneld met vroegere oogsten (twee weken). Meerdere passages en een zorgvuldige sortering leidden tot een verrukkelijke expressie. De wijnen hebben een mooie zachtheid en een voortreffelijke aromatische complexiteit.

ROSÉ

De rosé van Bordeaux wordt doorgaans nogal vroeg geoogst, al rond 20 augustus, om hem perfect vers te houden na een warme zomer. Deze kristalheldere wijn heeft een prachtige kwaliteit en een mooie aromatische intensiteit.

ONTDEK MEER

Druivenrassen

ONS TERROIR

Klassen

ONS TERROIR

Zoete wijnen uit Bordeaux!

Krant