Biodiversiteit in de Moulis-en-Médoc streek!
Portrait
april 13, 2022

Biodiversiteit in de Moulis-en-Médoc streek!

Moet je uit een familie van wijnbouwers komen om zelf wijnbouwer te worden? Helemaal niet, dat bewijst juriste Nathalie Cordonnier. Samen met haar man Jean-Baptiste maakt ze in Bordeaux biologische wijn. Het koppel verruilde België voor Château Anthonic in Moulis-en-Médoc. Ontdek hier het fotoverhaal van dit alternatieve koppel.

Moulis-en-Médoc, een taartpunt in Bordeaux

Château Anthonic is al sinds 1850 een begrip. Het authentieke chateau telt 28 hectare en ligt in Moulis-en-Médoc, ten noordwesten van Bordeaux. De wijngaard van Nathalie en Jean-Baptiste bevindt zich tussen twee befaamde wijdomeinen: Château Margaux en Château Saint-Julien. Al hoeft Château Anthonic zeker niet onder te doen voor deze twee grote namen. Hou je van ronde en volle rode wijnen met zachte tannines? Dan moet je hier aankloppen.

wijngaard moto bomen dreef
huis hond luifel blauw
Belgisch en bio

We ontmoetten het koppel op hun wijndomein, waar ze sinds 2016 biowijn produceren. Nathalie werkte vroeger als juriste en maakte een switch naar de wijnwereld. Als fotoliefhebber fotografeert ze graag de verschillende seizoenen in de wijngaard. Jean-Baptiste is ingenieur van opleiding. Hij houdt niet alleen van wijn, maar ook van moto’s. Een apart en pittig koppel!

Hun drijfveer? Harmonieuze wijnen produceren met respect voor de natuur. De biowijn van Château Anthonic is het resultaat van Jean-Baptistes kwaliteiten als ingenieur en Nathalies creatieve ideeën. Het koppel vult elkaar dus perfect aan.

wijn rood fles

wijngaard wijnranken druiven

Een beetje zoals vroeger

Helemaal nieuw is bio niet. Jean-Baptiste verwijst graag naar vroeger, toen zijn vader biologisch wijn verbouwde zonder dat dit echt een begrip was.

Eind jaren 80 vervingen chemische producten geleidelijk het gebruik van koper en zwavel. In 1993 kwam Jean-Baptiste aan het hoofd van Château Anthonic te staan. Hij besloot om beetje bij beetje weer nauwer met de natuur samen te werken. Enkele biologische ideeën deden hun intrede in het chateau. Zo besloot het koppel om insecticiden te bannen, natuurlijk gras aan te leggen en biodiversiteit te stimuleren door verschillende hagen tussen de wijngaarden te planten. En hun harde werk heeft geloond want nu spotten ze regelmatig haviken, uilen, padden, salamanders en soms zelfs een kleine slang op hun domein.

Het kostte hun bloed, zweet en tranen, maar sinds 2019 mogen ze officieel het biolabel op hun harmonieuze en elegante wijnen kleven. De combinatie van kennis en hard werk heeft zijn vruchten afgeworpen!

wijnrank wijngaard druiven
wijnton wijnkelder ton
Tijd en geduld

Voor Nathalie en Jean-Baptiste staan niet alleen kennis en hard werk centraal in de wijnbouw, maar ook tijd. Wijn produceren vraagt namelijk veel tijd en geduld. Zo is er tijd nodig om de wijngaard te laten groeien, de druiven te laten bloeien en de wijn te laten rijpen in de kelder. Als wijnbouwer moet je dus over een grote portie geduld beschikken. Als je dat talent niet hebt, raak je gefrustreerd en eindig je zonder wijn. En dat wil je natuurlijk niet als wijnbouwer. 😉

man vrouw koppel
vrouw blond lach
‘Belgium loves Bordeaux’ met Dominique Persoone en Andy de Brouwer

Dat tijd belangrijk is weten ook chef Dominique Persoone en sommelier Andy de Brouwer. Tijdens hun bezoek aan Château Anthonic kwamen ze even tot rust. Ze bereidden er een steak tartaar en combineerden dit gerecht met een Château Anthonic 2015 met zachte aroma’s. Het goede leven dus! Laat je inspireren door deze nieuwe aflevering!

mannen wafel lach fles

DISCOVER MORE

#discoverbdx tijdens een wijncursus op maat

Verborgen wijntips voor elk paasfeest

Hoogseizoen voor de roséwijnen uit Bordeaux