2020 Een heel apart jaar

Met het weer dat af en toe van slag was, het werk in het voorjaar dat door de lockdown totaal anders moest worden ingericht, de vroegtijdige vegetatieve stadia van de wijngaard en een ideaal warme nazomer... was 2020 voor iedereen een jaar vol uitdagingen. Het lijdt geen twijfel dat dit nieuwe wijnjaar een stempel zal drukken op de geschiedenis van de Bordeauxwijnen. Ondanks alles heerste in de Bordeauxstreek de hele zomer een ideaal klimaat en waren de oogstomstandigheden optimaal. De pluk en de wijnbereiding konden hierdoor in alle gemoedsrust plaatsvinden. Wijnjaar 2020 laat nu zeer grote kwaliteiten zien, met een zeer fraai evenwicht tussen alcohol, zuur en tannine.

RODE WIJN

De oogst van de merlot is begin september van start gegaan in de vroegrijpste zones. Daarna kwamen rond 20 september ook de andere zones met merlot aan bod en vervolgens werden de percelen met cabernet franc en cabernet sauvignon geoogst. In de loop van de eerste week van oktober waren alle druiven geplukt. De eerste proeverijen deden een zeer mooi wijnjaar vermoeden met fraaie evenwichten voor de jong te drinken wijnen en een goed ontwikkelingspotentieel voor de bewaarwijnen.

DROGE WITTE WIJN

De eerste trossen werden even na 15 augustus geplukt op de vroegrijpste terroirs met grijze en witte sauvignon. Ondanks de warme zomer behielden de druiven een goed zuurgehalte. Ze zijn zoet en heerlijk van smaak.

LIKEURWIJN

De Botrytis cinerea (edelrot die zich ontwikkelt dankzij de vochtigheid, nodig om likoreuze wijnen te kunnen maken) verscheen pas laat in het jaar. De eerste oogstrondes (selectieve handmatige oogst) moesten in korte tijd en met veel mankracht worden verricht. Dit vroeg veel inspanningen van de wijnbouwers. Maar het resultaat mag er zijn, de zoete witte wijn heeft fraaie evenwichten met tonen van rijp fruit en een mooie frisheid. Helaas heeft de droogte invloed gehad op de rendementen en zijn de oogstopbrengsten in 2020 lager uitgevallen.

ROSÉ

Ook werd even na half augustus gestart met de pluk van de druiven voor het maken van rosé. Er werd heel vroeg in de ochtend gewerkt zodat de druiven al hun frisheid behielden. De wijngaarden hebben frisse, fruitige rosés opgeleverd met een fraaie aciditeit.

ONTDEK MEER

Druivenrassen

ONS TERROIR

Klassen

ONS TERROIR

Zoete wijnen uit Bordeaux!

Krant