Wijn- en foodpairings

De chocotastische tafel van Laurent

Risotto van Aquarellorijst in een pittige chocoladejus en toast met eekhoorntjesbrood

Risotto van Aquarellorijst in een pittige chocoladejus en toast met eekhoorntjesbrood

Voor 4 personen

VOORBEREIDING

60-70 min

BEREIDINGSTIJD

20-25 min

KLASSIEKE MATCH

Een stevige match met een evenwichtige smaak! Deze combinatie bewijst hoe goed Bordeauxwijnen de bittere, soms wrange smaak van de chocolade weten te evenaren.

ORIGINELE MATCH

Een oude liquoreuze wijn geeft deze match veel finesse. De textuur van de risotto komt tot zijn recht in deze combinatie die de volle smaak accentueert om vervolgens ruimte te maken voor de sterkere cacao-aroma's.

INGREDIËNTEN

Voor de risotto :
250 gram risottorijst (Aquarello)
1 witte ui
2 eetlepels olijfolie
1 groentebouillonblokje
1,5 l lauw water

Voor de toast met eekhoorntjesbrood en de chocoladejus:
150 gram eekhoorntjesbrood
1/3 vers stokbrood
2 blokjes pure chocolade 100 %
Groentebouillon
6 klontjes ongezouten boter + 10 gram ongezouten boter
1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas

Voorbereiding

Risotto: Breng in een steelpan het water aan de kook en voeg de groentenbouillon toe. Snipper de ui fijn en zet opzij. Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit hierin de gesnipperde ui tot hij glazig is. Blijf regelmatig roeren, zodat hij niet aanbakt. Voeg de rijst toe. Blijf roeren en bak totdat de rijst ook glazig wordt. Voeg daarna geleidelijk aan de groentebouillon toe, maar bewaar een klein beetje bouillon. Blijf gedurende 18 minuten roeren totdat de bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Haal van het vuur en bewaar de rijst in een kom.

Toast met eekhoorntjesbrood en chocoladejus: Verhit de 10 gram boter in een een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin het eekhoorntjesbrood. Bewaar in een kom. Blus het braadvet in de koekenpan met de overgehouden groentebouillon en laat de bouillon licht inkoken. Voeg een klontje boter toe en roer het vocht tot een romige jus. Zodra de massa ingedikt is, voeg de blokjes chocolade toe en roer ze door de jus. Laat rusten. Verwarm de oven voor op 140°C Verhit ondertussen de risotto in een pan op laag vuur, voeg een klontje boter toe en roer er de Parmezaanse kaas door om de rijst te binden. Snij 4 mooie sneden brood. Besmeer elke snede met boter en rooster het brood enkele minuutjes in de oven totdat de snede goudbruin zijn. Serveren: Schep de risotto op een bord, druppel er wat jus bij en leg er een lauwe toast naast met daarop een schepje gebakken eekhoorntjesbrood.

Laurent Favre-Mot

Op het eerste zicht lijkt zijn wereld heel gewoon, maar na één hap bevind je je in de zevende hemel. Laurents subtiele smaakcombinaties en verrassende creaties zijn hemels!

Pagina bezoeken