Wijn- en foodpairings

De chocotastische tafel van Laurent

Karameltaart met twee texturen

Karameltaart met twee texturen

Voor 8-12 personen

VOORBEREIDING

60 min

BEREIDINGSTIJD

30 min

KLASSIEKE MATCH

Een mooie combinatie van zoet. Een witte Graves wijn met zijn boterige en geroosterde tonen zorgt voor luchtigheid en harmonie bij deze karameltaart.

ORIGINELE MATCH

Een krachtigere match met een Saint Julien waarin cabernet sauvignon de boventoon voert en die de combinatie zijn stimulerende karakter geeft. De volle smaak van de taart verzacht de tannines van de wijn en brengt de gegrilde en geroosterde tonen van de karamel naar voren.

INGREDIËNTEN

Voor het deeg:
150 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
250 gram meel T45
1 heel ei
20 gram amandelpoeder
47 gram poedersuiker

Voor de karamel van gezouten boter met mascarpone:
180 gram kristalsuiker
230 ml volle slagroom
1 flink mespunt fleur de sel
100 gram ongezouten boter
350 gram Mascarpone
1/2 glas water

Voor de karamel van gezouten boter met melkchocolade:
120 gram kristalsuiker
40 ml water
255 ml slagroom
30 gram melkchocolade

Voorbereiding

Het deeg: (De avond van tevoren maken) Meng het meel , het amandelpoeder en de poedersuiker in een kom. Leg het mengsel in een hoopje op een vlak oppervlak en maak een putje in het midden. Breek hierin het ei en leg er de boter in kleine stukjes in. Kneed alles tot een soepel deeg. Vorm een bal, wikkel hem in vershoudfolie en laat 12 uur in de koelkast rusten. Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg tamelijk dun uit en bekleed er kleine bakvormen of een grote taartvorm mee om de taartbodem te maken. Bak 20 minuten in de oven. De taartbodem moet mooi gelijkmatig bruin zijn en mag er niet bleek uitzien. Laat afkoelen.

Karamel van gezouten boter met mascarpone: Breng de room in een steelpan aan de kook. Hou bij de hand, zorg dat de room niet overkookt. Verhit het halve glas water met de poedersuiker in een andere pan op laag vuur. Roer voortdurend zodat de suiker niet aanbrandt. Zodra de karamel bruin begint te kleuren, voeg de kokende room toe. Voeg er daarna de fleur de sel, de boter en de mascarpone toe. Doe een klein laagje karamel op de taartbodem: verdeel de karamel met een kleine opscheplepel over de vormen of schep op de grote vorm. Het laagje moet dik genoeg zijn om smaak te geven, maar moet voldoende ruimte laten voor de tweede laag zonder dat de vorm overloopt.. Bewaar in de koelkast. Karamel van gezouten boter met melkchocolade: Ga op dezelfde manier te werk als hierboven om de karamel te maken, maar voeg op het moment dat de karamel bruin kleurt de melkchocolade toe. Neem de taartvorm(en) uit de koelkast en vul de resterende ruimte in de vorm(en) met de chocoladekaramel. Zet 3 uur in de koelkast. Neem de vormen op voorhand uit de koelkast, 15 minuten voor kleine vormen en 30 minuten voor een grote vorm.

Laurent Favre-Mot

Op het eerste zicht lijkt zijn wereld heel gewoon, maar na één hap bevind je je in de zevende hemel. Laurents subtiele smaakcombinaties en verrassende creaties zijn hemels!

Pagina bezoeken