Wijn- en foodpairings

De chocotastische tafel van Laurent

Grootmoeders’ taart

Grootmoeders’ taart

Voor 8 personen

VOORBEREIDING

45 min

BEREIDINGSTIJD

40-50 min

KLASSIEKE MATCH

De Saint Georges Saint Émilion, waarin merlot en rondheid de boventoon voeren, vormt een smeltzachte match met deze chocoladetaart met noten.

ORIGINELE MATCH

Een soepele combinatie van een rode wijn met fijne en zachte tannines die perfect samengaan met de zoete smaak van de taart.

INGREDIËNTEN

Voor de taartbodem:
120 gram boter (10 minuten voor gebruik uit de koelkast nemen)
90 gram poedersuiker
30 gram amandelpoeder
250 gram meel T45
1 ei

Voor de ganache van pure chocolade:
300 gram pure chocolade
200 ml slagroom
3 hele eieren

Voor de garnering
60 gram noten (amandelen, macadamia, pecan, pistaches, hazelnoten, walnoten etc.)

Voorbereiding

Taartbodem: Doe de boter in klontjes in een kom en vermeng met de poedersuiker en het amandelpoeder. Doe het meel en het ei bij het mengsel en kneed handmatig tot een soepel deeg. Vorm een bal, wikkel deze in vershoudfolie en laat 2 uur in de koelkast rusten. Ganache van pure chocolade: Snij de chocolade in stukken en doe ze in een kom. Breng de room in een steelpan aan de kook en schenk op de chocolade. Meng met een garde tot een gelijkmatige en romige massa. Breek de eieren één voor één in de kom en klop met de garde door de chocolademassa. Bewaar op kamertemperatuur.

De taartbodem Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een grote taartvorm met het deeg. Bak de taartbodem 10 minuten voor en verlaag de oventemperatuur dan naar 120°C . Neem de taartbodem uit de oven. Schenk de ganache in de taartbodem en bak de taart nog 30 à 40 minuten. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen. Garneer met je notenmengeling. Serveer de taart op kamertemperatuur of neem hem 30 minuten voordat je hem serveert uit de koelkast.

Laurent Favre-Mot

Op het eerste zicht lijkt zijn wereld heel gewoon, maar na één hap bevind je je in de zevende hemel. Laurents subtiele smaakcombinaties en verrassende creaties zijn hemels!

Pagina bezoeken