(s)Maak de zomer met Bordeaux !

Roséwijnen

Alle bordeaux-roséwijnen vallen onder de oorsprongsbenaming AOC bordeaux rosé en kennen sinds vijf jaar een heropleving onder impuls van een nieuwe generatie wijnboeren. Dankzij hen zag een aantal nieuwe rosés het daglicht. Het gaat om heldere, pittige, fruitige en elegante wijnen die deze zomer ongetwijfeld je smaakpapillen zullen prikkelen.

Maak kennis met de toetsen van rode vruchten en de lichtzure frisheid van citrusvruchten. De aroma’s zijn intens, fris en fruitig.

Wat eet je erbij?

Heel simpel ! Een bordeaux-roséwijn is de ideale partner voor jouw aperitiefhapjes: een zeevruchtentapenade, geitenkaas, barbecue of een frisse salade.
Op zoek naar een combinatie die het altijd goed doet? Een salade van kerstomaten met burrata: de garantie voor een verfrissende lunch!

DEGUSTATIETIPS:

Drink de wijn binnen de 1 tot 2 jaar.
Serveer de wijn in een emmer met ijs. Zo blijft hij goed fris.

 

WIST JE DIT?

We maken de rosés met rode druivensoorten maar met een korte maceratietijd om een heldere kleur te krijgen. De druiven worden apart geperst en de wijnen apart verbouwd.

Droge witte wijnen

Het zal je misschien verbazen, maar in Bordeaux werd altijd al witte wijn geproduceerd! Vandaag houden 2.000 wijnbouwers de duizend jaar oude traditie van de witte bordeaux in stand. De meesten van hen beschikken over een klein landgoed. Je zal zien, deze wijnen hebben meer dan één verrassing in petto! 🙂

Witte bordeauxwijnen bieden een mooi evenwicht tussen levendigheid, ronheid en aromatische kracht. Ze combineren het frisse van de Atlantische Oceaan en zijn stevige bries met ongelofelijke toetsen van citrusvruchten.

Wat eet je erbij?

Wie zomer zegt, zegt ook picknick, aperitief en barbecues. En vaak verkiezen we een lichte, verfrissende wijn om bij deze maaltijden te drinken. Witte bordeauxwijnen worden voornamelijk gemaakt met sauvignon, een druif met explosieve aroma’s en een verrassende frisheid. Een echte must voor je zomerse aperitieven en recepten! 

Dol op zeevruchten? Ga voor een AOC Entre-Deux-Mers. Voor het dessert raden we een AOC Pessac-Léognan aan, voor bij de kaas, of een AOC bordeaux wit, ideaal bij taarten met bijvoorbeeld perziken. 

DEGUSTATIETIPS:

Dien koud op (9-12 °C)!

Zoete witte wijnen

Een emotionele beleving voor je smaakpapillen!

De wijnen zijn afkomstig van een streek met een uitzonderlijk microklimaat. Het geheim van de zoete witte wijnen zit in de groei van een microscopische schimmel, de Botrytis cinerea (of edele rotting) op de overrijpe druiven. De oogst neemt veel tijd in beslag en is een minutieus proces omdat de plukkers alleen de druiven selecteren die de meeste zon hebben gezien. In het zuiden van de Bordeaux zijn er zo’n 350 wijndomeinen die tien zoete witte wijnen met het AOC-label opleveren.

De witte mœlleux zijn lichtzoete, lichte en verfrissende wijnen met een mooie rondheid.

In de neus verspreiden de likeurwijnen noten van citrusvruchten, gedroogd en gekonfijt fruit maar ook honing en kruiden. In de mond zijn ze krachtig en fruitig door hun jeugdigheid, maar met de jaren krijgen ze karakter en onthullen ze hun grote complexiteit. 

Zoete witte bordeauxwijnen zijn ingedeeld in twee categorieën: De halfzoete en fruitige witte wijnen worden overrijp geoogst, maar vroeger dan likeurwijnen, voor een licht sap met een mooie, fruitige dynamiek (AOC Bordeaux MoelleuxBordeaux Supérieurs en de Premières Côtes de Bordeaux). De intensere witte likeurwijnen worden gemaakt met late, met de hand geplukte druiven (vendanges tardives). Zo worden de beste en meest zongerijpte druiven geselecteerd (AOC CéronsCadillacLoupiacSainte-Croix-du-MontSaint-Macaire).

Wat eet je erbij?

De zoete witte wijnen doen het goed bij verschillende zomerse hapjes zoals tapenades, hummus en kaasschotels. Aarzel niet om een zoete witte wijn te drinken als cocktail, met wat zeste van citrusvruchten en ijsblokjes. Heel lekker bij het aperitief of het dessert, bij een verse fruitsorbet. Geniet ervan op het terras, in de zon, voor een verrukkelijk aperitief.

Een speciale maar heerlijke combinatie? Serveer bij een rillette van vis zoals tonijn of zalm.

DEGUSTATIETIPS:

Serveer ze net als hun kameraden, de rosé- en droge witte wijnen, koel, bij een temperatuur tussen 8 en 12 °C.

WIST JE DIT?

Je kan een geopende fles zoete witte wijn tot drie weken in de koelkast bewaren.

Crémant

Hoewel de crémant een van de meest recente herkomstbenamingen van Bordeaux is (1990), gaat de productie van deze schuimwijnen al eeuwen terug. De crémant van Bordeaux wijkt af van de platgetreden paden: de fijne, heerlijk verkoelende bubbels passen in al hun eenvoud perfect bij elke feestelijke gelegenheid.

Er bestaan twee soorten schuimwijnen in Bordeaux:
de Crémant de Bordeaux wit en de AOC Crémant de Bordeaux rosé.
De witte schuimwijn geeft fijne bubbels met aroma’s van witte bloemen en frisse, zurige toetsen van citrusvruchten. De aroma’s doen denken aan witte bloemen zoals de acacia, maar ook aan citroen, hazelnoot, noten van boter of geroosterd brood.

De witte schuimwijn vertegenwoordigt 69% van de productie van crémants in de Bordeaux en dat op 214 wijngaarden. Ze kunnen met alle druivenrassen van de Bordeaux worden gemaakt, zowel met de witte als de blauwe.

De rosé schuimwijn heeft sprankelende bubbels met noten van rode vruchten. De aroma’s herinneren aan die van rode bessen, aardbeien en frambozen.

In 2019 werd 173.00 hectoliter geproduceerd, wat neerkomt op 2,3 miljoen flessen. De roséwijnen worden gemaakt met de blauwe druivenrassen van de Bordeaux: cabernet franc, cabernet-sauvignon, carmenère, malbec, merlot, petit verdot.

Wat eet je erbij?

De witte en rosé schuimwijnen zijn heerlijk bij het aperitief, bij schaalvruchten en bij desserts met rode vruchten.

Toch raden we je aan om bij gerechten met wit vlees de witte crémant te kiezen en om kaas te laten samengaan met de rosé.

DEGUSTATIETIPS:

Drink de wijn binnen de 1 tot 2 jaar.

Serveer de wijn in een emmer met ijs. Zo blijft hij goed fris.

WIST JE DIT?

Meer dan 65% van de oppervlakte van de wijndomeinen rond Bordeaux  kreeg in 2019 een ecologisch keurmerk met labels van Haute Valeur Environnementale of Terra Vitis, of behoort tot de biologische landbouw.