4 choses que vous ne saviez pas sur les vendanges 2016 !
News
septembre 26, 2016

4 choses que vous ne saviez pas sur les vendanges 2016 !

La mi-septembre est arrivée, et deux temps forts marquent la rentrée dans le monde du vin : les foires aux vins de vos commerces de proximité et les vendanges. Le mois dernier, nous vous avons fait découvrir l’été de la vigne à Bordeaux. Aujourd’hui, laissez-vous surprendre par ces quatre anecdotes à découvrir sur les vendanges. 

Wist je dat de zomermaanden in Bordeaux dit jaar uitzonderlijk droog waren?

Waar het weer dit voorjaar in Bordeaux erg nat en tamelijk koud was, was de zomer net uitzonderlijk warm en droog. Hoewel de temperaturen voor 18 juni relatief koud waren, maakten de vele zonne-uren en erg hoge temperaturen tot wel 32°C in juli en augustus dit helemaal goed.

Wat dit betekent door de oogst? De pluk valt dit jaar ongeveer een tiental dagen later dan de pluk van 2015 door de groeiachterstand die druiven in het voorjaar opgelopen hebben. De druiven voor de droge witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc zijn intussen reeds geplukt en ze zien er geweldig uit. Op de druiven voor de rode wijnen en de zoete witte wijnen is het voorlopig nog even wachten tot volgende week of begin oktober, maar het ziet er veelbelovend uit.

Wist je dat vroeger niet alleen de wijnbouwer besloot wanneer de pluk begon?

Het moment waarop de wijnbouwer begint aan de pluk is van cruciaal belang voor de kwaliteit van de wijn. Ongeveer 3 maanden van tevoren kan hij al min of meer bepalen wanneer de pluk van start zal gaan.  De optimale rijping van de druif vindt namelijk ongeveer 120 dagen na de bloei plaats en 45 dagen na de kleuring van de druif. Als de wijnbouwer weet dat het bijna tijd is voor de pluk, voert hij meerdere controles uit. Het belangrijkste criterium? Dat de druif voldoende suiker bevat die later omgezet zal worden in alcohol.

Grappig is dat niet alleen het verdict van de wijnbouwer bepalend is voor het begin van de oogst, ook een administratieve beslissing is van belang voor het officiële startschot. Vandaag gebeurt dit puur voor de vorm door de burgemeesters, vroeger waren deze regels echter strenger. In de middeleeuwen gold de “ban de Vendagne”, de officiële datum waarop de oogst begon die door de heraut aangekondigd werd. Wie daarvoor oogstte liep het risico op een boete én confiscatie van zijn oogst.

Wist je dat sommige wijnmakers tijdens de pluk geholpen worden door drones?

Tot in de jaren zeventig werd de pluk uitsluitend met de hand gedaan. De wijnbouwer rook, proefde en voelde met een enorme precisie aan de druiven om zeker te zijn wanneer ze rijp zijn. Vandaag wordt deze precisie voor een groot stuk overgenomen door technologie. Sommige wijnbouwers gaan zelfs nog een stapje verder en schakelen drones in om de rijpheid van de druiven in kaart te brengen.

Het plukken zelf kan zowel met de hand als machinaal gebeuren. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. De machinale plukmachines hebben het grote voordeel dat de wijnmaker zowel dag als nacht kan plukken. De selectie van de goede druiven gebeurt achteraf. De manuele pluk gaat veel trager maar heeft dan weer het voordeel dat de selectie meteen kan gebeuren.

Wist je dat zoete witte wijnen gemaakt worden van ‘overrijpe druiven’?

Wie niets weet over wijn zou allicht verbaasd opkijken als hij de druiven ziet waarmee zijn favoriete Sauternes gemaakt worden. De wijnbouwer kiest ervoor om de druiven voor zijn zoete witte wijnen lekker lang te laten rijpen. Pas wanneer de botryotinia cinerea (de edele rotting)  door een combinatie van hitte en luchtvochtigheid toetreedt, wordt er geoogst.

 Door deze speciale schimmel ontstaan er kleine ‘gaatjes’ in de schil van de druif en kan het water verdampen. De druif zelf verschrompelt langzaam en wordt bijna een intens zoete rozijn, ideaal voor je zoete witte wijnen. De oogst van deze druiven is erg arbeidsintensief. De wijnbouwer moet immers druif per druif checken of ze voldoende gerijpt is alvorens ze – erg voorzichtig – met de hand te plukken.

Meer weten? Op onze Facebook, Instagram en Twitter pagina geven we je de nodige updates over de pluk.

DISCOVER MORE

C’est l’heure du pique-nique!

Semaine des Primeurs de Bordeaux : le millésime 2015 en haut du podium

Testez votre nez