De kunst van  het       leven

De verfijning van de Bordeaux sijpelt binnen in alle aspecten van de cultuur, historie en lifestyle van Bordeaux. Onze serie artikelen is bedoeld om u te inspireren en te entertainen.

Vrouwen en Wijn

De clichés over vrouwen leken hardnekkig te zijn in de wereld van de wijn. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer vrouwen die zich voor wijn interesseren en tegenwoordig lijkt de tijd dat wijn een zaak van mannen was definitief tot het verleden te behoren…

Als we teruggaan in de tijd, kunnen we enkele eminente dames vinden die ertoe bijgedragen hebben dat vrouwen zich zijn gaan inzetten voor deze bedrijfsactiviteit. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld, daarom willen we hier hun verhaal vertellen.

Het begon in de 12de eeuw met Eleonora van Aquitanië. Deze dochter van Willem X hertog van Aquitanië trouwt met Hendrik II Plantagenêt et wordt Koningin van Engeland als Hendrik II in 1154 de troon bestijgt. Sindsdien bestaan er hechte banden tussen zuidwest-Frankrijk en Engeland. Dankzij deze echtverbintenis ontstaat er een exclusieve band tussen beide gebieden die steeds hechtere handelsrelaties aanknopen. Waaronder… de handel in Bordeaux-wijnen. Uit hun huwelijk worden Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land geboren, beiden liefhebbers van Bordeaux-wijn, en zij hebben er een eer in gesteld deze wijnen te proeven, te exporteren en er bekendheid aan te geven.

Enkele eeuwen later, in de 18de eeuw, neemt Françoise Joséphine de Lur-Saluces de leiding van het Château d’Yquem, geeft het domein zijn adelbrieven en brengt het tot internationale faam.

In het begin van de 20ste eeuw hebben tal van châteaus en domeinen slechts stand gehouden dankzij de inzet van vrouwen, toen hun echtgenoten, broers en zonen naar het front moesten.

Tegenwoordig zijn ze wijnboerinnen, wijnbouwsters, sommelières, wijnhandelaars, keldermeesters, wijnfanaten en wijnproevers. Steeds meer vrouwen ontwikkelen een passie voor de kunst van het produceren en proeven van wijn. De activiteit van vrouwen in deze sector wordt niet meer uitsluitend bepaald door hun familiale achtergrond. De vrouwen organiseren hun werk dikwijls in een collectief, zodat ze sterker staan, en zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Zo is er bijvoorbeeld het collectief “Les Aliénors”, een samenwerkingsverband van 12 vrouwen die 12 verschillende appellations van het Bordeaux-wijngebied vertegenwoordigen. Deze wijnenthousiasten produceren en promoten hun rode, witte en liquoreuze Bordeaux-wijnen.

Wat de consumptie betreft zijn de taboes verbroken sinds de vrouwenbeweging in de jaren na 1968. Sinds de moderne vrouw dit juk heeft afgeworpen en zich van deze druk heeft bevrijd, heeft zij tal van eigenschappen ontwikkeld voor het proeven van wijn. Vrouwen weten hun gevoelens te benoemen en zijn bijzonder gevoelig voor geuren, die deel uitmaken van hun dagelijks leven. Ze zijn spontaner, ze beschouwen wijn als een verleidingsobject en ervaren het kopen van een wijn als een emotioneel gebeuren en een plezier. 

De vrouw is fijnbesnaard, als wijnbouwer en als wijnproever. Vrouwen hebben dan ook een belangrijke rol te spelen in de regio, en ze hebben al dikwijls de gelegenheid gehad om dat te bewijzen. Een glansrijke toekomst ligt voor hen.

 

Nieuwsbrief

  • Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Bordeaux is eenvoudig. Word vandaag nog lid en krijg per e-mail updates over evenementen.

  •  
     
     
  •