De kunst van  het       leven

De verfijning van de Bordeaux sijpelt binnen in alle aspecten van de cultuur, historie en lifestyle van Bordeaux. Onze serie artikelen is bedoeld om u te inspireren en te entertainen.

De hernieuwing van Bordeaux

We weten allemaal dat je bordeaux kunt proeven, er samen met vrienden aan kunt nippen en er de aroma's van kunt opsnuiven. Maar je kunt Bordeaux ook bewonderen en bezoeken. Vanaf de oevers van de Garonne kun je er lang en breed door dwalen op een ontdekkingstocht door de smalle straatjes en weidse schaduwrijke pleinen. Bordeaux moet je beleven, op een heel intense manier. Aan de vele bezoekers die jaarlijks haar plaveisel betreden onthult Bordeaux haar charme, haar flamboyante architectuur, haar mooie oude gebouwen…

Niet minder dan twintig jaar van faraonische werken waren nodig om de stad haar vroegere schoonheid terug te geven en tot de Europese hoofdstad van de klassieke architectuur te maken. De gevels opknappen, de stedelijke ruimtes ontwikkelen en aanpassen, innoverend vervoer invoeren en wijken renoveren. Dit alles vanuit een ongebreideld streven naar modernisering met behoud van het erfgoed en de ziel van de stad.

De oude loodsen, die dienden voor de opslag van vaten die op transport wachtten, zijn veranderd in restaurants, appartementen en leefplekken met een combinatie van design en oude architectuur. Voortaan doorkruisen de bewoners van Bordeaux de lange verkeersaders van de stad in de aangename stilte van een tram. Pleinen die eerder overspoeld werden door autoverkeer zijn weer teruggegeven aan de voetgangers, die van het mooie weer genieten op de zonnige terrassen van de restaurants van de stad. Hele wijken zijn gerenoveerd (Chartrons, Bastide en Saint-Michel) en de kades zijn het hele jaar het toneel van tal van evenementen: Fête du Fleuve, Fête du Vin, antiekmarkten, concerten, sportevenementen… Een tweede jeugd, mede dankzij het culturele leven van Bordeaux, die in 2007 zijn bekroning kreeg door de bijschrijving van de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege haar uitzonderlijke binnenstad.

In de voetsporen van deze wedergeboorte op alle fronten heeft Bordeaux zich een aparte plaats verworven in het Franse gastronomische landschap als ambassadeur van de nieuwe gastronomische smeltkroes, maar ook op toeristisch gebied door een middelpunt van het wijntoerisme te worden. Dankzij haar dolce vita en het warme onthaal geboden door haar wijnproducenten is Bordeaux een must geworden voor culture addicts, levenskunstfanaten en hartstochtelijke wijnliefhebbers. Met haar over 4,5 km gerenoveerde kades is de metamorfose spectaculair. Dankzij kolossale werkzaamheden hebben de kades van de Garonne hun gedaante teruggekregen van vroeger, toen de haven van Bordeaux in de 18e eeuw de grootste was van Frankrijk en de tweede van Europa. Deze voor voetgangers en fietsers toegankelijke 80 meter brede kades zijn opnieuw bedacht en vormgegeven door de stedenbouwkundige Michel Corajoud. Van zuid tot noord, van de wijk Saint-Michel tot de Quai de Bacalan, bieden de oevers van de Garonne de wandelaars het adembenemende schouwspel van een stad die haar aanzien, haar schoonheid en haar luister heeft hervonden. De kades hebben elk hun eigen sfeer en vormen samen een mozaïek dat de sterke identiteit van de stad schept.

Als mondiale hoofdstad van de wijn is Bordeaux voortaan de levendigste en meest lichtende stad van Zuidwest Frankrijk. Sommigen beweren dat zij nu even Europees is als Barcelona, Napels of Amsterdam. 

Nieuwsbrief

  • Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Bordeaux is eenvoudig. Word vandaag nog lid en krijg per e-mail updates over evenementen.

  •  
     
     
  •