De kunst van  het       leven

De verfijning van de Bordeaux sijpelt binnen in alle aspecten van de cultuur, historie en lifestyle van Bordeaux. Onze serie artikelen is bedoeld om u te inspireren en te entertainen.

Een jaareinde in Bordeaux

Net als overal elders eindigt het jaar ook in Bordeaux, maar het einde is niet helemaal hetzelfde als elders. De mensen uit Bordeaux, die bekend staan om hun levenskunst en hun voorliefde voor lekker eten en drinken, zijn dol op deze feestelijke momenten. En dat komt tot uiting in de heel bijzondere manier waarop zij de komst van het nieuwe jaar vieren, namelijk door de smaakpapillen van hun tafelgenoten te laten genieten.

Gilles, keldermeester en trotse eigenaar van Bordeauxwijnbar "Le Flacon" weet er alles van. Zijn gerechten en de door hem met zorg gekozen wijnen weet hij voortreffelijk te combineren en het was dan ook een groot genoegen voor ons om met hem kennis te maken. We ontmoetten er ook Bénédicte, een bruisende dertiger, wijnbouwster en docente aan de Bordeaux Wijnschool. Een goede gelegenheid voor ons om meer te weten over hun feestmaaltijden.

Het is verrukkelijk te worden uitgenodigd voor een feestmaal in Bordeaux, bijvoorbeeld met kerstmis. Als u het geluk hebt om bij Bénédicte te gast te zijn aan het kerstdiner zult u er ongetwijfeld haar vrijwel voltallige familie aantreffen, alle generaties bijeen. De tafelgenoten zijn er om met elkaar te delen, te smullen, te proeven en te genieten van het samenzijn. Bénédicte vertelt ons dat ze van plan is een gerecht te bereiden op basis van zeetong, zeeduivel, garnalen en mosselen met een saus van champignons, tomaat, room, cognac en witte wijn. Ondanks het feit dat het vele smaken en aroma's combineert, is het toch een licht verteerbaar gerecht. Een traditioneel familiegerecht, begeleid door een droge witte Bordeauxwijn met een bouquet van citrusvruchten en peer, en een rijke, volle smaak. Foie gras en kapoen is een ander onontkoombaar ritueel. De rest is een verrassing! Ieder lid van de familie (en er kunnen er wel 40 aanwezig zijn!) brengt een gerecht mee plus de wijn die er het beste bij past.

Voor Gilles, een robuuste kerel met een kwajongensachtige blik, gaat de keus bij voorkeur uit naar een gevogelte, dat de gulheid waarmee de mensen uit Bordeaux de liefhebbers van lekker eten trakteren volop tot uiting brengt. De klok van de naburige kerk heeft zes uur geslagen en ook al hoeft Gilles de vis die vanavond gegeten zal worden niet nog te vangen, het menu van zijn kerstdiner staat nog niet helemaal vast. Gelukkig zijn z'n zussen druk in de weer in de keuken, terwijl hij zijn wijnkelder inspecteert op zoek naar een paar juweeltjes om met zijn tafelgenoten van vanavond te delen.

En als je hun vraagt wat het land van hun dromen zou zijn om de feestdagen op het einde van het jaar te vieren, lopen de keuzes sterk uiteen. Gilles richt zich heel beslist op Italië, vanwege de cultuur, de liefde voor de gastronomie en de volkomen andere sfeer. Terwijl Bénédicte graag naar Finland zou reizen om de Kerstman op te zoeken. En om de betovering en de traditie te verbreiden zou ze hem een fles cadeau doen van haar rode wijn met die diepe kleur en die geur gekenmerkt door een complex bouquet van specerijen en zwarte vruchten. En niet te vergeten een magnum water – maar wel van een groot jaar natuurlijk – voor de rendieren!

Bordeaux wenst u heerlijke feestdagen. Geniet met volle teugen!

Nieuwsbrief

  • Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Bordeaux is eenvoudig. Word vandaag nog lid en krijg per e-mail updates over evenementen.

  •  
     
     
  •