De 10de editie van het Bordeaux Fête Le Vin!

CATEGORIE: Algemeen, BFLV, Bordeaux fête le vin, Bordeaux wijnen, Lifestyle, Ontdek Bordeaux, Wijnfeesten

Vanaf vandaag kan je in Bordeaux vier dagen lang alles ontdekken over onze Bordeaux wijnen. Van proeverijen, ateliers, spektakels en vuurwerk tot vele andere activiteiten, je vindt hier zeker iets dat je aanstaat. Ontdek onze tips om nog meer uit … Lees verder

TAGS: , , , ,

3 zonnige gerechten voor je outdoor avonturen

CATEGORIE: Algemeen, barbecue, Bordeaux rosé, Bordeaux wijnen, Coups de Coeur, foodpairing, gezond, Over gastronomie, picknick

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor spontane picknicks en gezellige barbecues. Daarom hebben wij niet één noch twee, maar drie heerlijke recepten met bijhorende wijntips voor je klaarstaan. Onze focus? Kleurrijke zomerwijnen! … Lees verder

Een nieuwe generatie wijnmakers staat op!

CATEGORIE: Algemeen, Bordeaux wijnen, jonge wijnmakers, Lifestyle, Ontdek Bordeaux, wijn maken, wijnmakers in Bordeaux

Bordeaux maakt zich klaar voor een nieuwe generatie enthousiaste wijnmakers. Of ze nu geboren zijn tussen de wijngaarden of hun liefde voor wijn later ontdekten, één ding hebben ze gemeen: een stevige passie voor Bordeaux wijn. Van een voortdurende zoektocht … Lees verder

Deze wijnbars wachten om door jou ontdekt te worden!

CATEGORIE: Algemeen, Bordeaux wijnen, Kleuren van Bordeaux, Over gastronomie, wijnbar

Je hoeft niet helemaal naar Bordeaux af te reizen om de beste Bordeauxs te kraken in de beste setting. We zetten drie wijnbars in Antwerpen en Brussel op ‘n rij die onze favoriete wijnen een warm hart toedragen. Het zijn … Lees verder

TAGS: , ,

La Cité du Vin –  Een walhalla voor elke wijnliefhebber

Link

Op 1 juni is het zover: La Cité du Vin opent de deuren voor het grote publiek! Dit futuristische bouwwerk aan de oevers van de Garonne is het neusje van de zalm voor wie de geschiedenis en ontwikkeling van de wijncultuur wil ontdekken. Wat je juist kan verwachten? Wij vuurden onze vragen af op het team van La Cité du Vin.

Cite du vin 1Foto: Cité du Vin

Wat is het algemene thema van La Cité du Vin? Welke periodes en regio’s staan centraal?

“De Cité du Vin is geen gewoon museum maar een echt ‘belevingsmuseum’. We hebben ervoor gekozen om geen traditionele vaste collectie te voorzien. Daartegenover staat een permanent parcours door 20 thematische ruimtes die je onderdompelen in de wereld van de wijncultuur. Een bezoek aan de Cité du Vin kan je het best beschrijven als een interactieve ontdekkingstocht door tijd en ruimte. De focus ligt hier dus niet op één periode of regio. Van een overzicht van de verschillende millennia tot het ontdekken van alle geografische gebieden waar de wijncultuur rol speelt: in de Cité du Vin komt elk aspect van wijn aan bod.”

Cite du vin 4Foto: Cité du Vin

Wie heeft het Cité du Vin ontworpen en volgens welke inspiratie? Hoe lang heeft het geduurd om het bouwwerk te verwezenlijken?

“Het ontwerp van de Cité du Vin is een samenwerking tussen het architectenduo Anouk Legendre en Nicolas Desmazières (van architectenbureau XTU in Parijs, nvdr) en Casson-Mann: een Engels agentschap gespecialiseerd in scenografie en vormgeving. Voor de keuze van hun vormtaal hebben ze zich voornamelijk gebaseerd op allerlei symbolen van de wijncultuur zoals walsende wijn, een knoestige wijnstok, de bochten van de Garonne, … Elk architecturaal detail wekt het beeld op van de ziel van wijn en zijn vloeibare natuur. De XTU architecten beschrijven het bouwwerk zelf als volgt: “Een naadloze omgeving, zintuiglijk en immaterieel.” De eerste steen werd in juni 2013 gelegd, de laatste zal voor juni 2016 zijn. Exact drie jaar later. Op 1 juni kunnen we dus vol trots ons project tonen aan het grote publiek! Wie graag meer weet over de architectuur van de Cité du Vin kan terecht op onze website:

http://www.laciteduvin.com/en/explore-la-cite-du-vin/architecture/building

Wat is het oudste voorwerp in de Cité du Vin?

“Deze vraag is moeilijk te beantwoorden aangezien we enkel met tijdelijke collecties werken. Zo zullen er vanaf 2017 twee grote exposities met ‘wijnvoorwerpen’ het permanente parcours verrijken. Elke zomer wordt tevens een wijnbouwer uitgenodigd om een tentoonstelling op te stellen in de tijdelijke expositiezaal. In de zomer van 2017 staat Georgië, een belangrijk geboorteland van wijn, met een collectie van historische voorwerpen in de kijker. Een van de pareltjes uit deze collectie is de ‘qvevri’: in deze 7.000 jaar oude kruik gebeurde vroeger ondergronds het vinificatieproces.”

        Foto: Cité du Vin

Je zei dat er er veel interactieve modules zijn in het permanente parcours. Welke innovatieve technologieën kunnen bezoekers verwachten?

 “In de Cité du Vin hebben we vooral gebruik gemaakt van digitale vernieuwing. Hoewel veel technieken onafhankelijk al bestonden, zijn wij de eersten die deze verschillende technologieën op dezelfde plaats verzamelen. We zetten ze in voor hetzelfde doel: de interactiviteit bevorderen, een meeslepende ervaring bieden en de toegang tot het cultureel wijnerfgoed vergemakkelijken. Wat we zoal hebben? Meer dan 200 schermen, 300 infraroodsensoren, meer dan 50 videoprojectoren, …”

Kan er wijn gedegusteerd worden? Zo ja, wie zal de wijnselectie bepalen?

“Ja hoor, tijdens de laatste stop van de rondleiding kan je in het belvedère een pauze inlassen om te genieten van een heerlijke wijn. Je mag hier zelf je keuze maken in ons aanbod van twintig wijnen afkomstig uit de beste wijngaarden ter wereld. Deze selectie verandert regelmatig en is zorgvuldig uitgekozen door echte professionals. Voor de kleintjes is er een speciaal gamma van druivensappen geselecteerd dat zij naar hartelust kunnen proeven en ontdekken. Het mooie aan ons belvedère is dat het zich op de 8ste verdieping van de Cité du Vin, op een hoogte van 35 meter bevindt. Van hieruit heb je dus een panoramisch uitzicht in 360° over de stad, zijn wijngaarden en omgeving. Dit uitzicht in combinatie met een monumentale luchter, gemaakt van miljoenen flessen en een eikenhouten, tien meter lange bar geven deze locatie de perfecte sfeer om ten volle te genieten van de wijncultuur.”

Zin gekregen om zelf de Cité du Vin te ontdekken? Sla twee vliegen in één klap en bezoek Bordeaux van 23 tot 26 juni. Niet alleen krijg je dan de kans om de Cité du Vin te bezoeken, maar ook word je helemaal ondergedompeld in de feestelijkheden van het Bordeaux fête le vin.

Cite du vin 6

Foto: Cité du Vin