De zomerse kleuren van Bordeaux

CATEGORIE: Bordeaux rosé, Coups de Coeur, Uncategorized

Haal je strandlaken uit de kast en poets je zonnebril op want de zomer staat voor de deur! Niet alleen gaan de temperaturen de hoogte in, ook de uitnodigingen voor de barbecues & picknicks vallen in de bus en als je nu je fitnessabonnement nog moet verlengen ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite.

Bordeaux wijnen, Cap Ferret

Foto Le Cap-Ferret: Max Brun

De zomer staat gelijk aan gezellige avonden met vrienden op het terras, genieten van een mooie zonsondergang op het strand en dit alles smaakt nog beter met een heerlijke fles Bordeaux wijn erbij. Nu hebben we het eventjes niet over de krachtpatsers uit ons Grand-Cru segment, maar wel over de heerlijke witte & rosé wijnen (of clairets) die je zullen verrassen! Zoals de wijnen uit onze Coups de Coeur selectie. Noem het gerust een selectie voor elke dag. Frisse en fruitige wijnen die gekozen zijn door een professionele jury van chefs en sommeliers speciaal voor de Belgische wijnliefhebber.

Fris en zomers

Als we het over frisse, zomerse Bordeaux wijnen hebben, denken we aan droge witte wijnen. Deze speelse en aromatische wijnen zijn de ideale begeleider bij een zomers slaatje of zeevruchten. Denk hierbij aan de wijnen uit Entre-deux-Mers of een Côtes de Bordeaux. Kies je toch liever voor een stevig visgerecht, kies dan voor een Péssac-Léognan of Graves die complexer en voller van smaak is.

fris, zomers slaatje, quinoa

Foto: Njam!

La vie en Rosé

Is het leven voor u mooier met een glas rosé in de hand? Dan heeft Bordeaux heel wat te bieden! Want op een echte warme zomerdag  is er toch niks zo verfrissend dan een heerlijk glas rosé!

Door de frisse en fijne zuurtjes zijn de Bordeaux rosé of clairets (een rosé met diepere kleur) heerlijke begeleiders van een lekkere salade tomaat-mozarella , salade niçoise of een salade met rode vruchten. Kies voor een frisse en speelse wijn met véél fraîcheur of een kies voor een lekkere Bordelaise bubbel (crémant de Bordeaux).

Rosé wijnen, zomerse wijn

Foto: Planète Bordeaux

Nog niet genoeg?

Speel dan mee met ons zomerspel! Om de verscheidenheid aan zomerse Bordeaux wijnen in de kijker te zetten hebben we een spelletje online gezet. Kies de juiste strandhut en win één van de vele leuke zomerse prijzen of sleep de hoofdprijs in de wacht: 3 zomerse dagen in de wijngaarden van Bordeaux!

De selectie van de Coups de Cœur, de wijnen van Bordeaux in alle kleuren en voor elke dag!

CATEGORIE: Uncategorized

De « Bordeaux Coups de Cœur 2014 » : het ultieme bewijs dat de wijnen van Bordeaux toegankelijk, gevarieerd en kwalitatief zijn.

Eén keer per jaar proeven gerenommeerde Belgische wijnexperten en restaurateurs enkele honderden Bordeauxwijnen die in België verdeeld worden. Het opzet hiervan is om een selectie te bekomen van de allerbeste wijnen onder de 25 euro per fles.

De jury was dit jaar unaniem lovend, zowel over de kwaliteit van de Brodeauxwijnen op de Belgische markt, als over de diversiteit van de Coups de Cœur selectie. Als je op zoek bent naar een goede fles voor een diner, barbecue of geschenk, dan mag je gerust op de keuze van onze jury vertrouwen!

Dit jaar wordt de selectie gekenmerkt door een diversiteit op vlak van kleur: vanzelfsprekend zijn er de rode wijnen, daarnaast presenteren we onze rosé wijnen, de droge witte wijnen en natuurlijk ook de zoete wijnen. Het zijn allemaal erg toegankelijke wijnen – met een verkoopprijs tussen de 5 en 25 euro – die gemakkelijk te drinken zijn en passen bij elke gelegenheid.

Een verscheidenheid aan keuzes wordt u aangeboden, zodat u een heerlijke zomer tegemoet kan gaan! De droge witte wijnen van Bordeaux – voornamelijk op basis van Sauvignon Blanc – uit de Entre-Deux-Mers of uit de Côtes-de-Bordeaux zijn gekend voor hun frisheid en fruitigheid. Indien je op zoek bent naar een witte wijn met meer structuur opteer dan voor een Graves of een Pessac-Léognan.

Rosé is ideaal tijdens de zomer. Wij raden je de frisse en fruitige roséwijnen van Bordeaux aan in het zonnetje bij een stukje gegrilld vlees, tapas of gewoon als aperitief. Indien het gastronomisch mag zijn, ontdek dan de Clairets uit Bordeaux. Dit zijn roséwijnen met een diepe kleur, een neus die gekenmerkt wordt door rood fruit (aardbeien en frambozen) en een volle aanzet in de mond. Een mooie combinatie van vers fruit en frisse citrus zorgen ervoor dat de Clairets krachtiger zijn dan een klassieke rosé.

Wij wensen u een heerlijke zomer en geniet vooral van de kleurrijke wijnen van Bordeaux!

Lancering van het nieuwe Apéros Bordeaux Expériences concept!

CATEGORIE: Uncategorized

Afbeeldingsrechten: Pierre Nasti

Een hippe plek, een mooie wijnselectie en een zacht muziekje … Het nieuwe seizoen van de Apéros Bordeaux Expériences wordt deze maand gelanceerd in België. Het wordt een nieuw concept waarbij de “Expériences” centraal staan. Een kennismaking met en een zintuigelijke reis langsheen de aroma’s en de kleuren van de Bordeauxwijnen is het doel. Op deze ontspannende avonden ontdek je de rijkdom van de bordelese terroirs gepresenteerd in de vorm van toegankelijke en kwalitatieve wijnen met een typische Bordeaux expressie. We kondigen je hierbij de eerste drie bestemmingen aan: Brussel op 11 juni, Antwerpen op 12 juni en Gent op 19 juni.

Afbeeldingsrechten: Pierre Nasti

De nieuwe versie van de Apéros Bordeaux Expériences is een uitnodiging om de diversiteit van de Bordeauxwijnen te ontdekken op een innovatieve, ludieke en zintuigelijke manier. Op elk evenement ontvangen de deelnemers een paspoort dat hen de mogelijkheid biedt om van de ene naar de andere workshop te reizen:

- Ruiken: de eerste etappe houdt halt bij de geur. We dagen je uit om de aroma’s van de verschillende bordelese druivensoorten te raden.

- Degusteren: de tweede workshop gaat over de smaak. Tijdens een blindproef degusteer je de verschillende druivensoorten van Bordeaux. Samen met een erkende Bordeaux wijncoach ontdek je de typiciteiten van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

- Delen: neem deel aan de “photo call” en deel de leukste momenten van de avond.

- Ontmoeten: op elk evenement ontmoet je de mannen en de vrouwen die de Bordeaux wijnen maken. Zij vertellen jou over hun werkwijze en passie voor de rijke en gediversifieerde terroir van de regio in alle eenvoud.

- Test jezelf: degusteren doe je om te leren en te ontdekken. Dat is ook het idee achter het experimentele parcours dat je aflegt. De laatste workshop is een quiz waar je je vergaarde kennis kan testen. Door deel te nemen aan onze quiz win jij misschien wel één van onze geschenken, waaronder een reis naar de wijngaarden van Bordeaux.

Ben je klaar om je te laten verrassen? Noteer dan in je agenda:

-        Brussel op 11 juni te Playground (Washingtonstraat 76, Elsene)

-        Antwerpen op 12 juni te Strantwerpen (Jachthavenlaan 1, Antwerpen)

-        Gent op 19 juni

Klik hier om te reserveren!

Afbeeldingsrechten: Loïc Benoit

De beste Bordeaux wijnen: onze Coups de Coeurs!

CATEGORIE: Coups de Coeur, Lifestyle, Ontdek Bordeaux, Uncategorized

Bordeaux wijnen, duur?

De Bordeaux wijnen worden vaak geassocieerd met dure, exclusieve wijnen van topchateaux waarvan de gemiddelde sterveling niet eens de kans krijgt ze ooit te proeven. Vaak wordt vergeten dat de selecte club van topchateaux niet eens 4% van de volledige productie van Bordeaux wijnen voor hun rekening nemen. De andere 96% van de Bordeaux wijnen zijn heel toegankelijke wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Om deze wijnen in de kijker te zetten hebben we de Bordeaux Coups de Coeur selectie in het leven geroepen: een selectie van betaalbare Bordeaux wijnen tussen € 4 en € 20 euro gekozen door een professionele jury.

De Bordeaux Coups de Coeur Jury

In het stijlvolle Hotel Julien in Antwerpen werden uit meer dan 1000 inzendingen de beste Bordeaux wijnen voor de Belgische wijnliefhebber geselecteerd. De juryleden van de Bordeaux Coups de Coeur zijn uitsluitend professionals uit de wijn- en culinaire wereld. Nadat sommeliers, wijnkenners, journalisten en chefs blind een hele reeks wijnen proefden, werden enkel de beste geselecteerd. De jury was unaniem lovend over de kwaliteit van de wijnen die op de Belgische markt te vinden zijn en is zeer opgetogen over de kwaliteit van de Coups de Coeur selectie dit jaar. Wil je je gasten tijdens een barbecue verrassen met een heerlijk flesje wijn of ben je op zoek naar een leuk cadeau? Vertrouw dan op de keuze van onze jury!

Binnenkort delen we onze (h)eerlijke selectie met jou! Hou dus zeker onze website en Facebookpagina in de gaten en ontdek binnenkort de beste prijs/kwaliteitsverhoudingen van de Bordeauxwijnen!

Vijf niet te missen Bordeaux evenementen!

CATEGORIE: Ontdek Bordeaux

Er is geen betere plek om de betovering van de Bordeaux wijnregio te ervaren dan in Bordeaux, de bakermat van een aantal van de beroemste wijnen. In Bordeaux valt dit jaar heel wat te beleven. Wij lichten 5 niet te missen evenementen voor je uit. Is dat niet genoeg? Vind hier het volledige overzicht van alle evenementen in Bordeaux: www.bordeaux.com/events

Primeurs – 31 maart t.e.m. 03 april

Professionals vanuit de hele wereld komen richting Bordeaux om de nieuwe jaargang te proeven en te beoordelen. Deze wijnen komen recht van het vat en zijn dus nog piepjong. De bedoeling is om het potentieel van de Bordeauxwijnen te ontdekken tijdens de ‘en primeurs week’.  Zo krijgen de Bordelaise wijnbouwers verschillende meningen te horen en op basis hiervan kunnen zij de correcte toekomstige prijs van de wijn bepalen.  Deze piepjonge wijnen proeven en correct beoordelen is dan ook een hele uitdaging en mag niet onderschat worden. De wijnen zijn heel gesloten, je moet dus over heel wat ervaring beschikken om een correct oordeel te vellen hoe deze wijnen zullen evolueren.


Foto: Princess Misia

Een niet te missen eenmalige cursus van de Ecole du Vin de Bordeaux – 9 t.e.m. 15 mei

Deze intensieve cursus is opgedeeld in 3 niveaus bestaande uit een technisch, praktisch en Grand Cru niveau. Op 9 en 10 mei leer je alle factoren kennen die de Bordeauxwijnen zo uniek maken. Tijdens deze technische cursus leer je uitgebreid de rijkheid en diversiteit van de Bordeauxwijnen kennen. Je leert het belang van het blenden (assembleren) van de Bordeauxwijnen en maakt je eigen blend. De eerste dag wordt afgesloten met een diner in bijzijn van de wijnbouwer op zijn château.

Op 11 en 12 mei leer je wijnproeven, worden je zintuigen gestimuleerd en zal je na deze cursus in staat zijn om exact uit te leggen wat je proeft in professionele termen. Leer de principes van het Bordeaux wijnproeven en leer alles over succesvolle wijn & gerechtcombinaties.

Van 12 t.e.m. 15 mei reis je 3 dagen door de wijngaarden en ontdek je prestigieuze châteaux en wijngaarden in de Médoc, Sauternes, Graves en Saint-Emilion. Leer alles over de classificaties en appellaties. Breng een bezoek aan deze geclassificeerde kastelen, proef de wijnen en ontdek waarom zij de elite vormen van de regio.

Marathon de Sauternes-Barsac – 1 juni

Zijn de Antwerp 10 miles niet voldoende? Kom dan naar het grootste lente-evenement van de Sauternes en Barsac appellaties. De Marathon de Sauternes-Barsac wordt georganiseerd door wijnbouwers uit de beide regio’s. Een marathon lopen en Sauterneswijnen maken  hebben waarschijnlijk meer gemeenschappelijk dan je denkt. Net zoals het lopen van een marathon, heb je voor het  maken van een Sauterneswijn veel doorzettingesvermogen nodig en moet je streven naar perfectie. Nadat u door de wijngaarden, de kelders en de châteaux van de wijnbouwers bent gelopen komen alle deelnemers samen in het magische Château Filhot. De wijnbouwers zullen je met open armen ontvangen en je kan genieten van wijnproeverijen, muziek en rondleidingen in de wijngaarden.


Foto: Realogicssothebyrealty

Bordeaux fête le vin – 26 t.e.m. 29 juni

Bordeaux fête le vin is het grootste wijnfeest ter wereld! Tijdens dit weekend kan je deelnemen aan tal van activiteiten. Een van de hoogtepunten is een wijnroute van 2 km langs de oever van de Garonne en langs de 18de eeuwse gebouwen in het centrum van Bordeaux. In verschillende paviljoenen kan je wijnen proeven van de 80 Bordelaise appellaties en de grote Châteaux. Daarnaast kan je ook kennis maken met de gastronomische rijkdom van Acquitanië. Elke avond wordt afgesloten met drie grote evenementen: het Bordeaux muziekfestival, de geluid- en muziekshow “Rendez-vous à Bordeaux” en als kers op de taart elke avond om 23u30 een spetterend vuurwerk.

Eat Brussels! Drink Bordeaux – 11 t.e.m. 14 september

Brussel wordt de eerste Europese hoofdstad en de derde internationale bestemming (na Hong Kong en Québec) die dit evenement van formaat ontvangt. Deze samenwerking tussen de stad Brussel en Bordeaux versterkt de liefde die de Belgen voelen voor de Bordeauxwijnen. België is nog steeds het derde exportland voor Bordeauxwijnen en groeit in volume en omzet. Afspraak in het Terkamerenbos in Brussel waar meer dan 50 wijnbouwers en handelaren uit de Bordeauxregio verdeeld in 7 degustatiepaviljoenen wijnen laten proeven. Een niet te missen evenement en je hoeft er de trein of het vliegtuig niet voor te nemen!