De pluk in Bordeaux

CATEGORIE: Algemeen, Belgen in Bordeaux, Belgische wijnbouwers, Coups de Coeur, Pluk in Bordeaux

Op 1 september was het moment aangebroken waar veel wijnbouwers het hele jaar naar hebben uitgekeken: de pluk startte officieel! Dit jaar waren het de witte wijnen uit Pessac Leognan en Entre-deux-Mers die het eerst aan de beurt kwamen. De rode druiven moesten iets meer geduld hebben alvorens ze van de ranken werden gehaald, maar sinds 24 september wordt ook de Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc volop geplukt.

Druiven plukken is hard labeur, maar uniek. Pluk je de druiven iets te vroeg, dan heb je de kans dat ze nog niet volledig rijp zijn. Pluk je ze iets te laat, dan zijn de wijnen misschien te vol. Maar na een lange dag (of nacht) hard werken, kruipen alle plukkers dicht bij elkaar voor een heerlijke Entrecôte à la Bordelaise en genieten ze na met een glas lekkere Bordeaux wijn. Zo is het hard werken snel vergeten.

Bron: Pinterest

WIJNJAAR 2014

Hoewel het nog te vroeg is om een balans op te maken van het wijnjaar, kunnen we reeds meedelen dat 2014 een gunstiger jaar wordt dan 2013 als het op volume aankomt. Er hangen meer trossen aan de druivenranken en de druiven zijn ook groter dan vorig jaar.  Het weer was goed het voorbije jaar met een klein beetje meer regen dan gemiddeld, maar ook met veel zonnige en droge periodes en in de maand september was het genieten van een heerlijke nazomer in de Bordelaise wijngaarden. Het is uiteraard veel te vroeg om een oordeel te vellen over de vintage 2014, gezien lang nog niet alles geplukt is en de laatste zonnenstraaltjes nog veel maturiteit kunnen bijbrengen.

Bron: Bauduc blog

 

HET VLOEIBARE GOUD

De zoete Bordeauxwijnen laten nog eventjes op zich wachten. Deze zoete Bordeauxwijnen worden later geoogst omdat de druiven (en de plukkers) geduldig moeten wachten op de pourriture noble. Een goedaardige schimmel die optreedt als de klimatologische omstandigheden perfect zijn. De schimmel nestelt zich op de schil van de druif en zorgt ervoor dat enkel het meest geconcentreerde sap overblijft. Deze wijnen worden hoofdzakelijk gemaakt in de Sauternes en Barsac en worden gekenmerkt door rijpe, volle aroma’s zoals tropisch fruit, ananas, mango, honing en acaciatoetsen.

Bron: CIVB

 

De beste bordeaux’s scoor je nu!

CATEGORIE: Coups de Coeur, Wijnfeesten

In september organiseren veel supermarkten een wijnfestival. Hét moment om topwijnen aan een topprijs in te slaan. We tippen je zes parels uit de Bordeaux-regio: drie om meteen te drinken, drie om in je kelder te bewaren.

DRINKEN

1. Een superieure bordeaux aan een kleine prijs en bovendien een van onze Coups de Coeurs, da’s Château Le Grand Verdus (2010). Hij streelt je neus en tong met zijn talrijke tanines. Schenk bij rundvlees en frietjes, twee allemansvrienden. (€ 5,89 bij Carrefour Planet)

2. Château Millet (2011) is een betaalbare Bordeaux wijn uit Graves. Sint-jakobsschelpen, garnaalkroketjes en vispannetjes smeken om deze droge, volle witte wijn met een fruitige afdronk. (€ 6,49 bij Aldi)

3. Op zoek naar een traditionele medoc? Château Laffitte Carcasset (2006) uit Saint-Estèphe staat zijn mannetje bij konijn, eend, eekhoorntjesbrood en mimolettekaas. Zijn standvastigheid ontleent hij aan rijpe vruchten en een aardse kruidigheid. (€ 9,80 bij Spar Retail)

Chateau Le Grand Verdus

BEWAREN

1. L’Hospitalet de Gazin (2009) is een merlot uit Pomerol. Hij valt op door zijn aardse kruidigheid, waarin je kers, vanille en zoethout herkent. Heerlijk bij wild of zoetzure kip. (€ 22,32 bij Delhaize)

2. Cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot maken van deze Château Sociando-Mallet (2009) een dieprodevruchtenbom die je makkelijk vijf jaar kan bewaren. Probeer je tot dan te onthouden dat hij om lam, kalf of gevogelte vraagt? € 27,93 bij Delhaize Wineworld)

3. Château d’Yquem (1998) is een prachtige sauternes met sauvignon en semillon in zich. Zijn aroma is zo complex, dat je het moeilijk in één lijntje kan beschrijven. Wij houden het op eik, wit fruit en amandel. Subliem bij foie gras. (€ 99,99 bij Lidl)

COUPS DE COEUR

Een gouden tip: ook onze Coups de Coeurs zijn terug te vinden tijdens de wijnfestivals. Niet alleen kan je deze wijnen ontdekken op de Apéros Bordeaux Expériences, maar je kan er blindelings van uit gaan dat je een uitstekende prijs/kwaliteit wijn in huis haalt als je deze zegel op de fles herkent.

Meer weten?

Op de website van Le Soir & Vinogusto vind je een overzicht van alle supermarkten en de wijnpromo’s die ze aanbieden tijdens het wijnfestival.

De Apéros Bordeaux Experiences zijn terug!

CATEGORIE: Apéros Vintage de Bordeaux, Coups de Coeur
Copywrite: Pierre Nasti

Na een fantastische start in het voorjaar in Antwerpen, Brussel en Gent zijn de Apéros Bordeaux Expériences weer van de partij. Deze leuke “after work” momenten zijn de ideale gelegenheid om bij te praten met je collega’s in een gezellige en ontspannen sfeer. Tegelijkertijd ontdek je de kwaliteit en diversiteit van de Bordeauxwijnen in een bruisende sfeer!

De Apéros Bordeaux Expériences is een smakelijke ontdekkingstocht boordevol verrassende wijnontmoetingen in het gezelschap van wijnprofessionals op een opmerkelijke wijze. Bij aanvang ontvang je een ‘paspoort’  waarmee je de verschillende etappes van het parcours kan doorlopen. Je krijgt uitleg over het ruiken, proeven, delen en je kan een wijnbouwer ontmoeten… zonder erbij stil te staan, maar wel op een ontzettend leuke en leerrijke manier.

Durf jij de uitdaging aan om deel te nemen aan de volgende etappes?

  • Ruiken: de eerste etappe houdt halt bij de geur. We dagen je uit om de aroma’s van de verschillende bordelese druivensoorten te raden.
  • Degusteren: de tweede workshop gaat over de smaak. Tijdens een blindproef degusteer je de verschillende druivensoorten van Bordeaux. Samen met een erkende Bordeaux wijncoach ontdek je de typiciteiten van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.
  • Delen: neem deel aan de “photo call” en deel de leukste momenten van de avond.
  • Ontmoeten: op elk evenement ontmoet je de mannen en de vrouwen die de Bordeaux wijnen maken. Zij vertellen jou over hun werkwijze en passie voor de rijke en gediversifieerde terroir van de regio in alle eenvoud.
  • Test jezelf: degusteren doe je om te leren en te ontdekken. Dat is ook het idee achter het experimentele parcours dat je aflegt. De laatste workshop is een quiz waar je je vergaarde kennis kan testen. Door deel te nemen aan onze quiz win jij misschien wel één van onze geschenken, waaronder een reis naar de wijngaarden in Bordeaux !

 

Kom naar de Apéros Bordeaux Expériences en laat je verrassen! Noteer in je agenda:

- Brussel
- Antwerpen

- Gent

 

 

Eat! BRUSSELS – Drink! BORDEAUX: Het culinaire feest in onze hoofdstad

CATEGORIE: Eat ! Brussels - Drink ! Bordeaux, Ontdek Bordeaux, Over gastronomie

Voor het derde opeenvolgende jaar kunnen bezoekers van 11 tot 14 september het internationale aspect van de Brusselse gastronomie ontdekken tijdens het eat! BRUSSELS – Drink! BORDEAUX festival. Een twintigtal restaurateurs uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 10 provincies en partnersteden verzamelen zich in het Terkamerbos voor vier dagen die in het teken staan van de passie voor lekkere producten. Bovendien besloten VISITBRUSSELS en de Interprofessionele Raad van de Bordeaux wijnen dit jaar een gemeenschappelijk evenement in te richten: eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. Hiermee is Brussel de eerste Europese stad en de derde internationale bestemming na Hong Kong en Quebec die een zestigtal wijnbouwers verwelkomt tijdens een culinair festival.

Met 500.000 bezoekers en 60 000 verkochte degustatiepassen in juni, bevestigt Bordeaux Fête le Vin dat het met recht en rede het grootste wijnfestival ter wereld is. Nu komt dit festival ook naar België!  De Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux brengt 65 wijnboeren en wijnhandelaren samen in de magische setting van het Terkamerenbos. Er kunnen wijnen geproefd worden in 7 paviljoenen: Bordeaux & Bordeaux supérieur, Côtes de Bordeaux, Médoc & Graves, Saint-Emilion-Pomerol- Fronsac, Sweet Bordeaux, Crémants de Bordeaux, droge witte en roséwijnen van Bordeaux.

Hier is alvast een voorsmaakje van wat je mag verwachten in Brussel:

Uiteraard is ook l’Ecole du Vin de Bordeaux aanwezig met enkele fijne workshops. Zo kan u de heerlijke Bordeaux wijnen ontdekken op een toegankelijke manier. Van beginnende wijnliefhebber tot grote wijnkenner, er is voor ieders wat wils! De workshops duren 45 minuten en behandelen verschillende thema’s: proeven, foodpairing, het verschil tussen rechter- en linkeroever, de witte Bordeauxwijnen…

 

*Kids Friendly – Wist je trouwens dat je met het hele gezin naar Eat! BRUSSELS – Drink! BORDEAUX kan komen? Op zaterdag en zondag wordt de hele dag lang kinderanimatie voorzien. Daarnaast kunnen volwassenen én kinderen zich op zaterdag en zondag van 15u tot 16u uitleven in een kookworkshop rond het thema “cupcakes”.