Bordeaux wijnen: doe de ene ontdekking na de andere

CATEGORIE: Algemeen, Kleuren van Bordeaux, Ontdek Bordeaux

Wij pakken deze maand uit met een gloednieuwe campagne! Centraal staan thema’s als moderniteit en innovatie, savoir-faire en authenticiteit en toegankelijkheid versus nabijheid.

Moderniteit en Innovatie

De nieuwe, jongere generatie van Bordeaux wijnproducenten en -handelaars wil met deze campagne de wereld laten kennis maken met de ambassadeurs van dit dynamisch wijngebied dat vlot inspeelt op de uitdagingen en trends van vandaag en morgen. Zonder de aloude familietradities uit het oog te verliezen, wordt de focus steeds meer gelegd op het moderniseren van het productieproces en het toepassen van de nieuwste en meest gesofisticeerde technieken voor het optimaliseren van smaak en kleur. Wijnkelders krijgen een andere invulling als kunstgalerij, wijngaarden worden toeristische trekpleisters en grote namen uit de culinaire wereld komen persoonlijk wijnproeven bij de bron, namelijk in Bordeaux.

Savoir-Faire en authenticiteit

Ook op vlak van duurzame ontwikkeling is het Bordeaux wijngebied een voortrekker. Met het « Système de Management Environnemental » zetten we ons meer en meer in voor de bescherming van de biodiversiteit en de recyclage van het afval die wijnproductie met zich mee brengt. Meewerken aan de ontwikkeling en het behoud van de verschillende druivenvariëteiten is een essentieel aspect voor de Bordeaux wijnen, die erg verschillende wijnen in hun assortiment aanbieden.

Toegankelijkheid en nabijheid

In de wijnproductie is timing de sleutel tot succes. Daarom vormt elk millésime (oogstjaar) een nieuwe uitdaging voor de wijnindustrie en voor de Bordeaux wijnbouwers in het bijzonder. Factoren als het specifieke klimaat, de verschillende druivenvariëteiten en de knowhow van de mensen die de wijn verbouwen bepalen mee de geest van de Bordeauxwijn. Met het volste respect voor de authenticiteit van het product vinden onze wijnbouwers een goed compromis tussen traditie en moderniteit.

Als kers op de taart
Om dit allemaal te ontdekken, sturen we jou naar Bordeaux! Wat moet je daarvoor doen? Speel mee met ons ontdekkingsspel en misschien win jij een van de vele leuke prijzen, waaronder een reis naar bordeaux. Meespelen kan hier: ontgrendel Bordeaux.

Bordeaux houdt van… 

Trends! Naast de innovatie van het technische aspect van wijnproductie wil Bordeaux vooral ook vernieuwend uit de hoek komen op andere vlakken. Zo spelen ze vlot in op trends als foodtrucks en streetfood, die de laatste jaren aan een steile opmars bezig zijn.


Fancy fingerfood is hot en daar hoort zeker en vast een kwaliteitsvolle en aangepaste wijn bij. De combinatie van gerechten en wijnen is eindeloos! Aan de hand van interessante artikels en tips&tricks op deze blog wil Bordeaux van de gewone liefhebber een kenner maken. Gemakkelijke receptjes, cadeautips en insider-informatie, Bordeaux heeft het allemaal! Ontdek al onze recepten op de website: culinaire wijnmatches.

 

Bruisend Bordeaux

CATEGORIE: Coups de Coeur, Lifestyle, Ontdek Bordeaux

Het wijntoerisme, een van de belangrijkste activiteiten van de streek rondom Bordeaux, is een van de drijfveren achter de modernisering en dynamiek van de regio.  Er worden allerlei unieke activiteiten en steeds weer nieuwe concepten ontwikkeld om u een onvergetelijk verblijf in de wijngaarden rondom Bordeaux te bezorgen.

Bordeaux verrast, verbaast en verleidt. Heerlijk Bordeaux met zijn streekspecialiteiten, rijke gastronomie en uitgestrekte wijngaarden. U kunt niet om Bordeaux heen: een stad met originele activiteiten, unieke nachten en bijzondere ontmoetingen. Het is aan u om al deze speciale dingen te ontdekken.

Bordeaux aan het water. Voor een romantische wandeling, een cultureel uitstapje, een avond met uw geliefde of een moment van pure ontspanning. Maak na een wijnproeverij een boottocht langs de wijngaarden en ervaar de koelte van de wijnkelders. Er worden ook borrelboottochten georganiseerd om u kennis te laten maken met Bordeaux en zijn wijnen, en u een andere indruk te geven van deze bijzondere stad.

Bordeaux vanuit de lucht. Stap aan boord van een heteluchtballon en ervaar hoe men in de Bordeauxstreek op luchtige wijze van het leven geniet. Wat is er opwindender dan in een luchtballon over de wijngaarden te zweven in het gezelschap van een wijnbouwer-ballonvaarder? Een geweldige ervaring voor liefhebbers van spanning en sensatie, die pas weer voet aan de grond zetten wanneer het tijd is voor de volgende wijnproeverij.

Nachtelijk Bordeaux heeft bij het vallen van de avond veel verrassingen voor u in petto. De avonturiers onder u, die een speciale avond willen beleven in het kader van hun passie voor wijn, kunnen de nacht doorbrengen in een wijnvat of in een ‘foudre’ (reuzevat) midden tussen de wijnstokken: een comfortabel ‘nestje’ voor een warme en veilige nacht. Wilt u door vogelgezang gewekt worden en speelt geld geen rol? Dan kunt u ook overnachten in een lokaal ‘château’. Bij het woord ‘château’ denkt u vast aan een burcht met een kasteelheer. In werkelijkheid betreft het hier stijlvolle en gastvrije landhuizen, gelegen middenin de wijngaard. Een mooie gelegenheid voor een wandeling tussen de wijnstokken, een bezoek aan de wijnkelder, het proeven van de wijn van het wijngoed, om daarna te genieten van een diner met streekproducten en de nacht door te brengen in een van de kamers midden tussen de wijnstokken. Laat u betoveren.

Ten slotte het stijlvolle Bordeaux. Bezoek de wijnkelders, wandel over de tot tuin omgetoverde daken en geniet van het prachtige uitzicht over de wijnstokken. Innovatieve en moderne wijnkelders, ontworpen door befaamde architecten. Laat u gaan: droom weg, begrijp beter hoe wijn gemaakt wordt en ontmoet bevlogen Bordeaux wijnbouwers.

Bordeaux beweegt, Bordeaux is in beweging. Ook in de wijngaarden is dit merkbaar.

De kleuren van Bordeaux: laat je inspireren

CATEGORIE: Algemeen, Coups de Coeur, Kleuren van Bordeaux, Ontdek Bordeaux, Over gastronomie

De herfst is één van de mooiste seizoenen van het jaar. De natuur krijgt een feeëriek kleurenpallet, de oogst is bijna voorbij en het is heerlijk vertoeven in de wijngaarden of in het bos op een aangename herfstdag. Het uitgelezen moment om op onze website ook onze diversiteit te laten zien met een volledige nieuwe sectie waar je een mooi overzicht krijgt van alle kleuren van de Bordeaux wijnen.

Foto: Les paves Bordelais

Via deze nieuwe sectie kom je in een klap alles te weten over onze  bubbels, rode, witte en rosé wijnen. In een oogopslag zie je alle aroma’s die je kan terugvinden in de wijnen, welke druiven er gebruikt worden, wat de beste wijnmatches zijn en leuke anekdotes. Wist je bijvoorbeeld dat een landheer met wijngaarden voor zaken even weg moest en vraagt om te wachten met de wijnoogst tot hij terug is. Hij komt te laat terug en de druiven zijn rot. Er wordt niettemin geoogst en wat een wonder: de geproduceerde wijn is een godendrank. Iedereen die dit verrukkelijke nieuws vernam, deed zijn best om in de daaropvolgende jaren deze uitzonderlijke omstandigheden na te bootsen. Het succes is van de partij en in de 19e eeuw staat de reputatie van de zoete witte wijnen stevig verankerd bovenaan de hiërarchie van bordeauxwijnen.

 

Via onze kleurensectie kan je alle kleuren van Bordeaux ontdekken en je laten inspireren door heerlijke gerechten, recepten, de beste wijntips en vind je bovendien onze appellaties terug per soort. Zo kom je te weten dat verfijnde karaktervolle wijnen met een mooi aanhoudend en aromatisch bouquet vooral voorkomen in de Graves, Haut-Médoc, Margaux, Pauillac… Lekker handig tijdens de feestdagen, niet? Zoek je een heerlijke wijn om open te trekken op een druilerige avond aan een knisperend haardvuur of eerder iets sprankelend om de avond in gang te zetten, vanaf nu vind je het snel en overzichtelijk  terug op onze website!

Vergeet ook niet dat onze wijnmatches telkens upgedate worden. Laat je deze herfst inspireren door Bordeaux!

De pluk in Bordeaux

CATEGORIE: Algemeen, Belgen in Bordeaux, Belgische wijnbouwers, Coups de Coeur, Pluk in Bordeaux

Op 1 september was het moment aangebroken waar veel wijnbouwers het hele jaar naar hebben uitgekeken: de pluk startte officieel! Dit jaar waren het de witte wijnen uit Pessac Leognan en Entre-deux-Mers die het eerst aan de beurt kwamen. De rode druiven moesten iets meer geduld hebben alvorens ze van de ranken werden gehaald, maar sinds 24 september wordt ook de Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc volop geplukt.

Druiven plukken is hard labeur, maar uniek. Pluk je de druiven iets te vroeg, dan heb je de kans dat ze nog niet volledig rijp zijn. Pluk je ze iets te laat, dan zijn de wijnen misschien te vol. Maar na een lange dag (of nacht) hard werken, kruipen alle plukkers dicht bij elkaar voor een heerlijke Entrecôte à la Bordelaise en genieten ze na met een glas lekkere Bordeaux wijn. Zo is het hard werken snel vergeten.

Bron: Pinterest

WIJNJAAR 2014

Hoewel het nog te vroeg is om een balans op te maken van het wijnjaar, kunnen we reeds meedelen dat 2014 een gunstiger jaar wordt dan 2013 als het op volume aankomt. Er hangen meer trossen aan de druivenranken en de druiven zijn ook groter dan vorig jaar.  Het weer was goed het voorbije jaar met een klein beetje meer regen dan gemiddeld, maar ook met veel zonnige en droge periodes en in de maand september was het genieten van een heerlijke nazomer in de Bordelaise wijngaarden. Het is uiteraard veel te vroeg om een oordeel te vellen over de vintage 2014, gezien lang nog niet alles geplukt is en de laatste zonnenstraaltjes nog veel maturiteit kunnen bijbrengen.

Bron: Bauduc blog

 

HET VLOEIBARE GOUD

De zoete Bordeauxwijnen laten nog eventjes op zich wachten. Deze zoete Bordeauxwijnen worden later geoogst omdat de druiven (en de plukkers) geduldig moeten wachten op de pourriture noble. Een goedaardige schimmel die optreedt als de klimatologische omstandigheden perfect zijn. De schimmel nestelt zich op de schil van de druif en zorgt ervoor dat enkel het meest geconcentreerde sap overblijft. Deze wijnen worden hoofdzakelijk gemaakt in de Sauternes en Barsac en worden gekenmerkt door rijpe, volle aroma’s zoals tropisch fruit, ananas, mango, honing en acaciatoetsen.

Bron: CIVB

 

De beste bordeaux’s scoor je nu!

CATEGORIE: Coups de Coeur, Wijnfeesten

In september organiseren veel supermarkten een wijnfestival. Hét moment om topwijnen aan een topprijs in te slaan. We tippen je zes parels uit de Bordeaux-regio: drie om meteen te drinken, drie om in je kelder te bewaren.

DRINKEN

1. Een superieure bordeaux aan een kleine prijs en bovendien een van onze Coups de Coeurs, da’s Château Le Grand Verdus (2010). Hij streelt je neus en tong met zijn talrijke tanines. Schenk bij rundvlees en frietjes, twee allemansvrienden. (€ 5,89 bij Carrefour Planet)

2. Château Millet (2011) is een betaalbare Bordeaux wijn uit Graves. Sint-jakobsschelpen, garnaalkroketjes en vispannetjes smeken om deze droge, volle witte wijn met een fruitige afdronk. (€ 6,49 bij Aldi)

3. Op zoek naar een traditionele medoc? Château Laffitte Carcasset (2006) uit Saint-Estèphe staat zijn mannetje bij konijn, eend, eekhoorntjesbrood en mimolettekaas. Zijn standvastigheid ontleent hij aan rijpe vruchten en een aardse kruidigheid. (€ 9,80 bij Spar Retail)

Chateau Le Grand Verdus

BEWAREN

1. L’Hospitalet de Gazin (2009) is een merlot uit Pomerol. Hij valt op door zijn aardse kruidigheid, waarin je kers, vanille en zoethout herkent. Heerlijk bij wild of zoetzure kip. (€ 22,32 bij Delhaize)

2. Cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot maken van deze Château Sociando-Mallet (2009) een dieprodevruchtenbom die je makkelijk vijf jaar kan bewaren. Probeer je tot dan te onthouden dat hij om lam, kalf of gevogelte vraagt? € 27,93 bij Delhaize Wineworld)

3. Château d’Yquem (1998) is een prachtige sauternes met sauvignon en semillon in zich. Zijn aroma is zo complex, dat je het moeilijk in één lijntje kan beschrijven. Wij houden het op eik, wit fruit en amandel. Subliem bij foie gras. (€ 99,99 bij Lidl)

COUPS DE COEUR

Een gouden tip: ook onze Coups de Coeurs zijn terug te vinden tijdens de wijnfestivals. Niet alleen kan je deze wijnen ontdekken op de Apéros Bordeaux Expériences, maar je kan er blindelings van uit gaan dat je een uitstekende prijs/kwaliteit wijn in huis haalt als je deze zegel op de fles herkent.

Meer weten?

Op de website van Le Soir & Vinogusto vind je een overzicht van alle supermarkten en de wijnpromo’s die ze aanbieden tijdens het wijnfestival.