De beste bordeaux’s scoor je nu!

CATEGORIE: Coups de Coeur, Wijnfeesten

In september organiseren veel supermarkten een wijnfestival. Hét moment om topwijnen aan een topprijs in te slaan. We tippen je zes parels uit de Bordeaux-regio: drie om meteen te drinken, drie om in je kelder te bewaren.

DRINKEN

1. Een superieure bordeaux aan een kleine prijs en bovendien een van onze Coups de Coeurs, da’s Château Le Grand Verdus (2010). Hij streelt je neus en tong met zijn talrijke tanines. Schenk bij rundvlees en frietjes, twee allemansvrienden. (€ 5,89 bij Carrefour Planet)

2. Château Millet (2011) is een betaalbare Bordeaux wijn uit Graves. Sint-jakobsschelpen, garnaalkroketjes en vispannetjes smeken om deze droge, volle witte wijn met een fruitige afdronk. (€ 6,49 bij Aldi)

3. Op zoek naar een traditionele medoc? Château Laffitte Carcasset (2006) uit Saint-Estèphe staat zijn mannetje bij konijn, eend, eekhoorntjesbrood en mimolettekaas. Zijn standvastigheid ontleent hij aan rijpe vruchten en een aardse kruidigheid. (€ 9,80 bij Spar Retail)

Chateau Le Grand Verdus

BEWAREN

1. L’Hospitalet de Gazin (2009) is een merlot uit Pomerol. Hij valt op door zijn aardse kruidigheid, waarin je kers, vanille en zoethout herkent. Heerlijk bij wild of zoetzure kip. (€ 22,32 bij Delhaize)

2. Cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot maken van deze Château Sociando-Mallet (2009) een dieprodevruchtenbom die je makkelijk vijf jaar kan bewaren. Probeer je tot dan te onthouden dat hij om lam, kalf of gevogelte vraagt? € 27,93 bij Delhaize Wineworld)

3. Château d’Yquem (1998) is een prachtige sauternes met sauvignon en semillon in zich. Zijn aroma is zo complex, dat je het moeilijk in één lijntje kan beschrijven. Wij houden het op eik, wit fruit en amandel. Subliem bij foie gras. (€ 99,99 bij Lidl)

COUPS DE COEUR

Een gouden tip: ook onze Coups de Coeurs zijn terug te vinden tijdens de wijnfestivals. Niet alleen kan je deze wijnen ontdekken op de Apéros Bordeaux Expériences, maar je kan er blindelings van uit gaan dat je een uitstekende prijs/kwaliteit wijn in huis haalt als je deze zegel op de fles herkent.

Meer weten?

Op de website van Le Soir & Vinogusto vind je een overzicht van alle supermarkten en de wijnpromo’s die ze aanbieden tijdens het wijnfestival.

De Apéros Bordeaux Experiences zijn terug!

CATEGORIE: Apéros Vintage de Bordeaux, Coups de Coeur
Copywrite: Pierre Nasti

Na een fantastische start in het voorjaar in Antwerpen, Brussel en Gent zijn de Apéros Bordeaux Expériences weer van de partij. Deze leuke “after work” momenten zijn de ideale gelegenheid om bij te praten met je collega’s in een gezellige en ontspannen sfeer. Tegelijkertijd ontdek je de kwaliteit en diversiteit van de Bordeauxwijnen in een bruisende sfeer!

De Apéros Bordeaux Expériences is een smakelijke ontdekkingstocht boordevol verrassende wijnontmoetingen in het gezelschap van wijnprofessionals op een opmerkelijke wijze. Bij aanvang ontvang je een ‘paspoort’  waarmee je de verschillende etappes van het parcours kan doorlopen. Je krijgt uitleg over het ruiken, proeven, delen en je kan een wijnbouwer ontmoeten… zonder erbij stil te staan, maar wel op een ontzettend leuke en leerrijke manier.

Durf jij de uitdaging aan om deel te nemen aan de volgende etappes?

  • Ruiken: de eerste etappe houdt halt bij de geur. We dagen je uit om de aroma’s van de verschillende bordelese druivensoorten te raden.
  • Degusteren: de tweede workshop gaat over de smaak. Tijdens een blindproef degusteer je de verschillende druivensoorten van Bordeaux. Samen met een erkende Bordeaux wijncoach ontdek je de typiciteiten van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.
  • Delen: neem deel aan de “photo call” en deel de leukste momenten van de avond.
  • Ontmoeten: op elk evenement ontmoet je de mannen en de vrouwen die de Bordeaux wijnen maken. Zij vertellen jou over hun werkwijze en passie voor de rijke en gediversifieerde terroir van de regio in alle eenvoud.
  • Test jezelf: degusteren doe je om te leren en te ontdekken. Dat is ook het idee achter het experimentele parcours dat je aflegt. De laatste workshop is een quiz waar je je vergaarde kennis kan testen. Door deel te nemen aan onze quiz win jij misschien wel één van onze geschenken, waaronder een reis naar de wijngaarden in Bordeaux !

 

Kom naar de Apéros Bordeaux Expériences en laat je verrassen! Noteer in je agenda:

- Brussel
- Antwerpen

- Gent

 

 

Eat! BRUSSELS – Drink! BORDEAUX: Het culinaire feest in onze hoofdstad

CATEGORIE: Eat ! Brussels - Drink ! Bordeaux, Ontdek Bordeaux, Over gastronomie

Voor het derde opeenvolgende jaar kunnen bezoekers van 11 tot 14 september het internationale aspect van de Brusselse gastronomie ontdekken tijdens het eat! BRUSSELS – Drink! BORDEAUX festival. Een twintigtal restaurateurs uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 10 provincies en partnersteden verzamelen zich in het Terkamerbos voor vier dagen die in het teken staan van de passie voor lekkere producten. Bovendien besloten VISITBRUSSELS en de Interprofessionele Raad van de Bordeaux wijnen dit jaar een gemeenschappelijk evenement in te richten: eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. Hiermee is Brussel de eerste Europese stad en de derde internationale bestemming na Hong Kong en Quebec die een zestigtal wijnbouwers verwelkomt tijdens een culinair festival.

Met 500.000 bezoekers en 60 000 verkochte degustatiepassen in juni, bevestigt Bordeaux Fête le Vin dat het met recht en rede het grootste wijnfestival ter wereld is. Nu komt dit festival ook naar België!  De Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux brengt 65 wijnboeren en wijnhandelaren samen in de magische setting van het Terkamerenbos. Er kunnen wijnen geproefd worden in 7 paviljoenen: Bordeaux & Bordeaux supérieur, Côtes de Bordeaux, Médoc & Graves, Saint-Emilion-Pomerol- Fronsac, Sweet Bordeaux, Crémants de Bordeaux, droge witte en roséwijnen van Bordeaux.

Hier is alvast een voorsmaakje van wat je mag verwachten in Brussel:

Uiteraard is ook l’Ecole du Vin de Bordeaux aanwezig met enkele fijne workshops. Zo kan u de heerlijke Bordeaux wijnen ontdekken op een toegankelijke manier. Van beginnende wijnliefhebber tot grote wijnkenner, er is voor ieders wat wils! De workshops duren 45 minuten en behandelen verschillende thema’s: proeven, foodpairing, het verschil tussen rechter- en linkeroever, de witte Bordeauxwijnen…

 

*Kids Friendly – Wist je trouwens dat je met het hele gezin naar Eat! BRUSSELS – Drink! BORDEAUX kan komen? Op zaterdag en zondag wordt de hele dag lang kinderanimatie voorzien. Daarnaast kunnen volwassenen én kinderen zich op zaterdag en zondag van 15u tot 16u uitleven in een kookworkshop rond het thema “cupcakes”.

Bordeaux Fête le Vin: het grootste wijnfestival ter wereld!

CATEGORIE: Algemeen, Belgen in Bordeaux, Coups de Coeur, Eat ! Brussels - Drink ! Bordeaux, Ontdek Bordeaux, Uncategorized

Elke twee jaar davert Bordeaux op haar grondvesten. Het  grootste wijnfestival ter wereld opent dan de deuren aan de oevers van de Gironde. Met maar liefst 650 000 degustaties is er geen enkele wijnbeurs ter wereld die meer mensen mag ontvangen. Vanuit alle uithoeken van de wereld komen wijnliefhebbers, levensgenieters en epicuristen naar Bordeaux om te genieten van al dat lekkers op Bordeaux Fête le Vin!

Je kan vrij rondlopen op het 2 kilometer lange parcours langs de oevers van de Gironde en met een proefpas kan je ook bij tal van Bordeaux appellaties stoppen en degusteren. Nieuw dit jaar was de Crémant de Bordeaux die werd toegevoegd aan de proefpas. Met succes, want de bubbels uit Bordeaux genieten steeds meer bekendheid en worden goed gesmaakt door het grote publiek. Heb jij trouwens al eens een Crémant de Bordeaux geproefd? Ontdek onze favoriete bubbels in onze Coups de Coeur selectie.

Een swingende stand van de Ecole du Vin

Ook bij de Ecole du Vin zijn ze niet bij de pakken blijven zitten. Zij boden tal van ateliers aan voor beginnende wijnliefhebbers tot de grote kenners, iedereen kon zijn gading vinden op de stand van de Ecole du Vin. Eén van de nieuwigheden was een movie atelier. In heuse red-carpet stijl kregen de deelnemers drie verschillende wijnen voorgeschoteld terwijl ze telkens hetzelfde videofragment te zien kregen uit een bekende film. Daarbij werd er gestemd welke wijn het beste bij het fragment paste. Ludiek, maar uitermate fijn en een goede weerspiegeling van de hippe kant van Bordeaux. Fijne wijnen voor een tof, jong publiek (of jong van geest).

Wij kijken alvast uit naar de editie in 2016! Voor wie niet zo lang kan wachten is er in september ook nog Eat!Brussels – Drink!Bordeaux. Bordeaux Fête le Vin, maar dan in onze hoofdstad!