Vijf niet te missen Bordeaux evenementen!

CATEGORIE: Ontdek Bordeaux

Er is geen betere plek om de betovering van de Bordeaux wijnregio te ervaren dan in Bordeaux, de bakermat van een aantal van de beroemste wijnen. In Bordeaux valt dit jaar heel wat te beleven. Wij lichten 5 niet te missen evenementen voor je uit. Is dat niet genoeg? Vind hier het volledige overzicht van alle evenementen in Bordeaux: www.bordeaux.com/events

Primeurs – 31 maart t.e.m. 03 april

Professionals vanuit de hele wereld komen richting Bordeaux om de nieuwe jaargang te proeven en te beoordelen. Deze wijnen komen recht van het vat en zijn dus nog piepjong. De bedoeling is om het potentieel van de Bordeauxwijnen te ontdekken tijdens de ‘en primeurs week’.  Zo krijgen de Bordelaise wijnbouwers verschillende meningen te horen en op basis hiervan kunnen zij de correcte toekomstige prijs van de wijn bepalen.  Deze piepjonge wijnen proeven en correct beoordelen is dan ook een hele uitdaging en mag niet onderschat worden. De wijnen zijn heel gesloten, je moet dus over heel wat ervaring beschikken om een correct oordeel te vellen hoe deze wijnen zullen evolueren.


Foto: Princess Misia

Een niet te missen eenmalige cursus van de Ecole du Vin de Bordeaux – 9 t.e.m. 15 mei

Deze intensieve cursus is opgedeeld in 3 niveaus bestaande uit een technisch, praktisch en Grand Cru niveau. Op 9 en 10 mei leer je alle factoren kennen die de Bordeauxwijnen zo uniek maken. Tijdens deze technische cursus leer je uitgebreid de rijkheid en diversiteit van de Bordeauxwijnen kennen. Je leert het belang van het blenden (assembleren) van de Bordeauxwijnen en maakt je eigen blend. De eerste dag wordt afgesloten met een diner in bijzijn van de wijnbouwer op zijn château.

Op 11 en 12 mei leer je wijnproeven, worden je zintuigen gestimuleerd en zal je na deze cursus in staat zijn om exact uit te leggen wat je proeft in professionele termen. Leer de principes van het Bordeaux wijnproeven en leer alles over succesvolle wijn & gerechtcombinaties.

Van 12 t.e.m. 15 mei reis je 3 dagen door de wijngaarden en ontdek je prestigieuze châteaux en wijngaarden in de Médoc, Sauternes, Graves en Saint-Emilion. Leer alles over de classificaties en appellaties. Breng een bezoek aan deze geclassificeerde kastelen, proef de wijnen en ontdek waarom zij de elite vormen van de regio.

Marathon de Sauternes-Barsac – 1 juni

Zijn de Antwerp 10 miles niet voldoende? Kom dan naar het grootste lente-evenement van de Sauternes en Barsac appellaties. De Marathon de Sauternes-Barsac wordt georganiseerd door wijnbouwers uit de beide regio’s. Een marathon lopen en Sauterneswijnen maken  hebben waarschijnlijk meer gemeenschappelijk dan je denkt. Net zoals het lopen van een marathon, heb je voor het  maken van een Sauterneswijn veel doorzettingesvermogen nodig en moet je streven naar perfectie. Nadat u door de wijngaarden, de kelders en de châteaux van de wijnbouwers bent gelopen komen alle deelnemers samen in het magische Château Filhot. De wijnbouwers zullen je met open armen ontvangen en je kan genieten van wijnproeverijen, muziek en rondleidingen in de wijngaarden.


Foto: Realogicssothebyrealty

Bordeaux fête le vin – 26 t.e.m. 29 juni

Bordeaux fête le vin is het grootste wijnfeest ter wereld! Tijdens dit weekend kan je deelnemen aan tal van activiteiten. Een van de hoogtepunten is een wijnroute van 2 km langs de oever van de Garonne en langs de 18de eeuwse gebouwen in het centrum van Bordeaux. In verschillende paviljoenen kan je wijnen proeven van de 80 Bordelaise appellaties en de grote Châteaux. Daarnaast kan je ook kennis maken met de gastronomische rijkdom van Acquitanië. Elke avond wordt afgesloten met drie grote evenementen: het Bordeaux muziekfestival, de geluid- en muziekshow “Rendez-vous à Bordeaux” en als kers op de taart elke avond om 23u30 een spetterend vuurwerk.

Eat Brussels! Drink Bordeaux – 11 t.e.m. 14 september

Brussel wordt de eerste Europese hoofdstad en de derde internationale bestemming (na Hong Kong en Québec) die dit evenement van formaat ontvangt. Deze samenwerking tussen de stad Brussel en Bordeaux versterkt de liefde die de Belgen voelen voor de Bordeauxwijnen. België is nog steeds het derde exportland voor Bordeauxwijnen en groeit in volume en omzet. Afspraak in het Terkamerenbos in Brussel waar meer dan 50 wijnbouwers en handelaren uit de Bordeauxregio verdeeld in 7 degustatiepaviljoenen wijnen laten proeven. Een niet te missen evenement en je hoeft er de trein of het vliegtuig niet voor te nemen!

 

 

Belgische wijnbouwers uit Bordeaux

CATEGORIE: Algemeen, Belgen in Bordeaux, Ontdek Bordeaux

Wanneer? Maandag 10 maart 2014 van 10 tot 21u
Waar?
Ter Groene Poorte, Spoorwegstraat 14 te 8200 Brugge

Wijnbeurs met 22 châteaux uit Bordeaux en tal van niet te missen masterclasses en workshops.

Programma Masterclasses

10.30u tot 11.45u: Masterclass ‘Latest changes in Bordeaux’
Fiona Morrison MW, Climate change, classification, competition and the Chinese!

12.45u tot 14.15u: Masterclass ‘Les Crus Classés de Saint-Emilion’
Florence Varaine

14.30u tot 15.30u: Masterclass ‘Les Sweet Bordeaux’
Florence Varaine

15.45u tot 17.00u: Masterclass ‘Les Crus Bourgeois’ de Médoc
Florence Varaine

17.15u tot 18.30u: Masterclass verticale degustatie van Château Malartic-Lagravière
Gido Van Imschoot, voorzitter Vereniging Vlaamse Sommeliers

19.00u: ‘Bordeaux, présentation marketing et chiffres’
CIVB – Ecole du Vin de Bordeaux

19.40u: Walking dinner met wijnen van Belgische eigenaars uit Bordeaux.

Keuze uit onderstaande arrangementen:

  • € 85,00 inclusief BTW inkom beurs + 2 Masterclasses + walking dinner
  • € 125,00 inclusief BTW inkom beurs + 4 Masterclasses + walking dinner (met kmo-portefeuille)
  • Inkom wijnbeurs € 10,00
  • Masterclass € 30,00
  • Walking dinner € 40,00

 

Met de medewerking van WineWise, de VZW Vereniging Vlaamse Sommeliers en De Vlaamse Wijngilde.

Een organisatie van het Eigentijds Vlaams Wijninstituut en het Specialisatiejaar Wijn- en Drankenkennis van Hotelschool Ter Groene Poorte met de steun van www.tergroenepoorte.be en www.syntrawest.be

Met liefde uit Bordeaux!

CATEGORIE: Uncategorized

Morgen is het Valentijn. Hopelijk heb je ondertussen al een tafeltje geboekt in het favoriete sterrenrestaurant van je geliefde. Vergeten? Of is er geen plaats meer? Geen paniek, wij sommen enkele heerlijke gerechten op met aangepaste wijnen. Want geef toe: zelf iets klaarmaken is veel romantischer dan simpelweg op restaurant gaan, niet?

Starten doen we met oesters in een jasje van spek met kruidige peer, groene paprika en lauwe koffie-potimarrone mousse. Hiervoor selecteren we een wijn uit de Cérons. Deze milde en zoete smaaksensatie past goed bij de smeltzachte textuur van het spek en de potimarron. De fruitige aroma’s van de wijn harmoniëren uitstekend bij de zeer kruidige smaak van het gerecht. Geen wijn uit Cérons in de buurt? Hier vind je nog enkele andere alternatieven van Sweet Bordeaux. Oesters zijn een uitstekend begin van de maaltijd en zijn daarnaast ook een afrodisiacum. Moeten we nog meer zeggen?

Na deze spetterende start en net voor de zoveelste liefdesverklaring kan je een zachtgekookt ei met foie gras, gebakken broodvingers en eekhoorntjesbrood serveren. Met dit gerecht stijgt de temperatuur naar een hoogtepunt, zeker in combinatie met rode wijn uit de appellatie Blaye Côtes de Bordeaux. Deze wijn wordt gekenmerkt door ronde eigenschappen en soepele tannines die heerlijk combineren met dit gevulde zachtgekookte eitje.

Serveer vervolgens scharrelkip met truffelroomsaus en snijbiet. Dit hoofdgerecht zal je geliefde helemaal omver blazen. Het romige gerecht met truffelsaus smaakt goed af dus zoek hierbij een wijn die rond en evenwichtig is in harmonie met het gerecht. Gezien de volle smaak kan je ook een rijpere wijn selecteren die al een tijdje in de kelder heeft doorgebracht, wij denken aan een Castillon Côtes de Bordeaux.

 

 Eindigen kan je met een klassieker van jewelste: cannelés de Bordeaux in vele smaken en texturen. Kies bij dit gerecht voor een jonge volle Sauternes die nog veel van zijn levendige, fruitige, zachte en licht edelzoete karakter heeft behouden. Zo heb je een mooie balans tussen zoetheid en fraîcher in combinatie (en contrast) met het heerlijke gebak. De perfecte afsluiter van de avond en je geliefde zou tegen nu helemaal gesmolten moeten zijn voor jou(w uitstekende kookkunsten)!

Een prettige Valentijn aan alle geliefden!

 

 

eat! BRUSSELS – drink! BORDEAUX

CATEGORIE: Algemeen, Ontdek Bordeaux, Uncategorized

eat ! BRUSSELS – drink! BORDEAUX
1ste editie, van donderdag 11 tot en met 14 september 2014

Momenteel bezoekt een delegatie uit Brussel 3 dagen lang Bordeaux om het samenwerkingsakkoord tussen twee grote evenementen te finaliseren: eat! BRUSSELS, een gastronomisch festival dat in 2012 in Brussel werd opgericht en Bordeaux Fête le Vin dat Alain Juppé in 1998 in het leven riep.

In 2014 plaats de Belgische hoofdstad Bordeauxwijnen in de kijker.
Brussel wordt zo de 1ste Europese stad en de 3de internationale bestemming (na Hong Kong en Québec) die dit evenement van formaat ontvangt en Bordeauxwijnen in de kijker plaatst die zullen worden geschonken tijdens het grote feest van de gastronomie in Brussel.

Deze samenwerking versterkt de liefde die de Belgen voelen voor Bordeauxwijnen en haalt de nu al nauwe banden tussen Belgische consumenten en de producenten van en handelaren in Bordeauxwijnen nog strakker aan. De Belg drinkt doorgaans zo’n dertig liter wijn per jaar. Franse wijnen zijn de koplopers in Brussel en Wallonië. België vormt het derde exportland voor Bordeauxwijnen en kent een groei in volume van 5% en in omzet van 20%.

Afspraak in het Terkamerenbos in Brussel
Meer dan 50 wijnbouwers en handelaren uit de Bordeauxstreek zullen van 11 tot 14 september in 7 degustatiepaviljoenen wijnen laten proeven (Bordeaux & Bordeaux supérieur, Côtes de Bordeaux, Médoc & Graves, Saint-Emilion-Pomerol-Fronsac, Sweet Bordeaux, Crémants de Bordeaux, droge witte wijn en roséwijn uit Bordeaux). Deze paviljoenen zullen verspreid liggen in het prachtige Terkamerenbos in het hartje van Brussel, sinds 2012 het vaste adres van eat! BRUSSELS.

Zoals in Bordeaux kan het publiek van de degustaties genieten met behulp van een paspoort: een degustatiepas, degustatieseminaries van de Ecole du Vin de Bordeaux.

De geest van het evenement Bordeaux Fête le Vin wordt tevens weerspiegeld in kookcursussen, degustaties van Aquitaanse streekproducten en gastronomische happenings.

Tijdens het bezoek aan Bordeaux van de Brusselse organisatoren werd een samenwerkingsakkoord gesloten tussen VISITBRUSSELS (het bureau voor de promotie van het toerisme en de cultuur van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Stad Brussel en de 19 gemeenten) vertegenwoordigd door Alain Hutchinson, de voorzitter van de Raad van Bestuur en BORDEAUX GRANDS EVÉNEMENTS, vertegenwoordigd door zijn voorzitter Stéphan Delaux in aanwezigheid van de stichtende leden van Bordeaux Fête le Vin, de interprofessionele raad van Bordeauxwijnen en de Kamer van Koophandel van Bordeaux.
Bordeaux vervoegt Brussel in het netwerk van de gastronomische steden van de wereld!
Op voorstel van Brussel, dat al lid is, maakt Bordeaux sinds enkele dagen deel uit van het « Délice » netwerk dat in 2007 werd opgericht en steden uit vier continenten groepeert die door hun culinair patrimonium en hun expertise de beste gastronomische bestemmingen vormen (Montreal, Chicago, Osaka, Lausanne…). Dit vormt een erkenning voor Bordeaux en plaatst de diversiteit van de lokale producten, de door de gemeente genomen acties gericht op evenwichtige voeding, het gebruik van gastronomie als middel voor stadspromotie en de instituten die culinaire opleidingen aanbieden in de kijker…

eat ! Brussels is het festival van de Brusselse restaurants dat in 2012 werd opgericht en dankzij de 25.000 bezoekers terecht een succes mag worden genoemd. Elk jaar komen zo’n dertig restauranthouders samen om hun knowhow en passie voor goede producten te delen, maar ook om het publiek te laten kennismaken met nieuwe smaken en avontuurlijke gerechten uit de vier windstreken. De restaurants en de Europese, Afrikaanse, Aziatische, Oosterse, Franse en Belgische producten bulken van de creativiteit en zullen de bezoekers verrassen en laten smullen.

Klinken op een gedurfd 2014!

CATEGORIE: Over gastronomie

Het is eind januari – wat blijft er nog van uw nieuwjaarsvoornemens over? Wie een beetje ontmoedigd wordt door ambitieuze en sportieve plannen, raden we aan het roer om te gooien en een nieuw voornemen op het lijstje te plaatsen: durven kiezen voor het originele, het onbekende en het uitzonderlijke! Wedden dat het binnen de kortste keren zorgt voor geweldige nieuwe ervaringen?

Bordeaux zet de juiste toon met alweer een nieuwe reeks recepten op onze website, samengesteld door top chefs en aangevuld door het gepaste wijnadvies: een klassieke, een originele én een verrassende wijn. In 2014 kiezen we resoluut voor de meest gedurfde smakencombinaties, en de minst voor de hand liggende wijnsuggesties. Onderstaande voorbeelden bezorgen alvast nieuwe inspiratie!

Cantharellenroomsoep met hazelnootespuma

Dit recept van Aurélien Crosato kan u even goed maken met andere paddenstoelen of gewone champignons, als u geen cantharellen in huis heeft. Maar probeer het gerecht zeker te combineren met een fruitige, droge witte wijn voor een contrastrijk akkoord met de roomsoep. Kies bijvoorbeeld voor deze Château Lamouroux, of zoek via onze smaak-gerelateerde zoekmachine een witte wijn binnen de categorie “droog, fris en fruitig.”

Zuiglam uit de Pyreneeën gekruid met kerrieplant, knapperige/ zachte pastinakenkroket

Deze bereiding van Pierrick Célibert is een prachtige ontmoeting tussen het smakelijke lamsvlees gekruid met kerrie enerzijds, en de zachte, zoete smaak van pastinaak anderzijds. Een mooie aanvulling op dit smakenpalet is een AOC Bordeaux Clairet – een iets donkerdere roséwijn met een rijk, stimulerend bouquet van aardbei, aalbes of granaatappel.

Rode vruchten-chocoladeganache op een hazelnotenbrownie

Om van dit nagerecht een succes te maken, is het precies opvolgen van het recept nodig, en gebruikt u best ingrediënten van de beste kwaliteit. Als verrassende wijnsuggestie raden we een liquoreuze witte wijn van Loupiac aan. De zoete smaak van de wijn vormt een verfrissend contrast met de bittere smaak van de chocolade.